Csiba Tibor: Aki nem hajlandó kifizetni a bírságot nálunk, az a maximálisat kapja az államiaktól

2011. augusztus 30. - 09:10 | Régió
DUNASZERDAHELY – Csiba Tiborral, a városi rendőrség négy hónappal ezelőtt kinevezett parancsnokával beszélgettünk a városi rendőrség új irányairól, terveiről, de szóba került a városi rendőrök Tesco előtti parkolása is.

Csaknem négy hónapja nevezték ki a városi rendőrparancsnok pozíciójára, azelőtt pedig a járási rendőrség nyomozóhivatalát vezette, valamint pályázott a városi hivatal vezetői posztjára is. Hogyan értékelné az elmúlt hónapokat?

Annak idején a polgármester megbeszélésünkkor épp a 20 éves rendőri tapasztalatomra való tekintettel ajánlotta fel, hogy javasolni fog a városi rendőrség vezetőjének, míg a hivatalvezetői posztra egy alkalmasabb személyt találtak. Azelőtt, nyomozóként a bűnözők elfogása volt az alapfeladatunk, a városi rendőrségé pedig a rendfenntartás. Ez tehát kevésbé intenzív munka, ugyanakkor tennivaló akadt bőven itt is. Ami az értékelést illeti, azt inkább a polgármesternek, vagy a lakosoknak kellene megtennie, ám úgy érzem, a városi rendőrség felvett egy olyan irányt, amely azelőtt nem volt jellemző. Hiányosságok voltak, a városi rendőrség nem foglalkozott az összes olyan területtel, amely a hatásköre alá tartozik az ide vonatkozó jogszabályok alapján.

Melyek azok a területek, amelyeket az Ön vezetése alatt sikerült előre mozdítani?

Először is az épületünk rekonstrukción esett át. Amint sikerül kiépíteni a városi kamerarendszert, 8 emberrel 24 órán keresztül tudunk majd szolgálatot teljesíteni. Jelen pillanatban ugyanis ez csak pénteken és szombaton megvalósítható, a többi napon pedig éjfélig. Azelőtt egyébként csak hatig vagy négyig tartott a szolgálat, majd csak másnap reggel folytatódott. Ami még az épületünket illeti, kialakítottunk egy cellát az agresszív magatartást tanúsító előállítottak kezelésére. Ők addig ott bent maradnak, amíg az esetük dokumentációja folyik, így nem tudnak kárt tenni sem magukban, sem a rendőrökben. Ketten is ültek már ott. Emellett kiépítettünk egy öltöző és egy nappali helyiséget, ezáltal a munka is kellemesebb környezetben zajlik. Kialakítottunk továbbá egy kisebb tornatermet, ahol önvédelmi képzés folyik a rendőrök számára.

És a tevékenységi körök területén?

A rendőreink igyekeznek a helyszínen megoldani az eseteket. Amelyeket viszont nem lehet megbeszéléssel, vagy helyszíni bírsággal, azokat behozzák a testülethez, és itt dokumentálják. Május 1. előtt a kihágások dokumentációja gyakorlatilag nem folyt, így pedig nem volt nyoma annak, amit a városi rendőrség végzett. Most az egyik kolléga kifejezetten ezzel foglalkozik.

Sokan a városi rendőrökre egyfajta helyi „seriffekként” tekintenek. Meddig terjed az Önök hatásköre, illetve milyen az együttműködésük az állami rendőrséggel?

Az együttműködésünk alapvetően jó, mivelhogy én is ott dolgoztam azelőtt, erről szerződést is kötöttünk. Hatáskörünkbe a rendfenntartás és a kihágások tartoznak, a bűncselekménynek számító eseteket azonnal utaljuk az állami szerveknek a rendelkezésünkre álló információkkal együtt. Egyébként többször is előfordult, hogy a városi rendőreink derítettek fel lopási ügyeket vagy betöréseket.

Ilyen eseteknél az államiakhoz hasonlóan riaszthatók a városi rendőrök is?

Természetesen, rendőreink kimennek, és ameddig a hatáskörük terjed, elvégzik a feladatokat, biztosítják a helyszínt. Épp most is kint vannak egy helyszínen (augusztus 25., csütörtök délután – a szerk. megj.), ahol elfogtak három betörőt. Ilyenkor kiértesítik a kompetens személyeket, addig pedig ott maradnak, és a hatáskörükbe tartozó feladatokat elvégzik. Például a fotódokumentációt.

Szóba került a kamerarendszer - mikor és mennyi kamerát helyeznek el a városban, illetve ez milyen technikát igényel a városi rendőrségnél?

Jelenleg egy nagy monitorral rendelkezünk, amelynek osztott képernyőjén négy felvétel látható. Később ezt hatfelé osztjuk, és további két monitort is tervezünk telepíteni. Folyamatban van azoknak a kameráknak a beindítása, amelyek már régóta fel voltak szerelve. A városközpontban tíz kamera lesz, továbbá telepítve lesz az állomáshoz és a termálfürdőhöz is, mégpedig olyan formában, hogy ha valami történik, akkor a kamerák által végig lehessen kísérni, hogy a tettes merre távozik. A kollégáknak ezáltal nem kell feltétlen a tett színhelyére menniük, hanem az elkövető után eredhetnek, és innen tudjuk majd őket irányítani. Azt egyelőre nehéz volna megbecsülni, hogy a teljes rendszer mikorra készül el, ugyanis az függ az optikai kábelek lefektetésétől is, amely jelenleg is folyik. Idén várhatóan a nagy része meglesz. Októbertől pedig már csökkentett munkaképességű civilek szolgálhatnak a monitor előtt. Folyamatban van emellett a riasztópult beiktatása is, amelyre rá lehet majd kötni az üzleteket vagy más egységeket.

Legtöbbször talán a városi parkolókban találkoznak Önökkel a lakosok. Körülbelül mennyi parkolási szabálysértést dokumentálnak naponta? Hol van a legtöbb gond a szabálytalanul parkolókkal?

Átlagban 10-15-re tehető az esetek száma naponta. A legtöbbször a Városházához közel, a Fő utca mentén, a nagy körforgalom előtti részen akad probléma, ugyanis többen úgy gondolják, hogy az ingyenes parkoló, holott egy nagy információs tábla jelzi, hogy fizetős. Nem messze onnan, a Lidl áruház mellett egyébként ingyenes parkoló is található. A hővezetékek cseréje miatt jelenleg sok a panasz a Keleti és az Északi lakótelepeken is. Ezeken a helyeken jelenleg a megbeszélést helyezzük előtérbe a bírságolással szemben, mivel több parkolóban sem lehet jelenleg megállni, így nagyon kevés a hely.

Mi a teendő olyankor, amikor nem működik a parkoló-automata. A VMK mögött pedig jelenleg nincs is…

A törvény szerint csak akkor parkolhat le az illető, ha rendelkezik parkolókártyával, vagy érvényes parkolójeggyel. Én úgy instruálom az embereimet, hogy azonnal ne büntessenek, hagyjanak időt arra, hogy a sofőr vásároljon jegyet. Ha meglátják, hogy kiszáll és elmenne, akkor hívják fel a figyelmét a parkolójegyre, majd egy negyed óra után, ha nem váltott az illető, akkor jöhet a „papucs”. A VMK esetében a legközelebb az út túloldalán, a bank előtt található, szóval nincs olyan végtelenül messze.

Nemrég egy olvasónk küldött szerkesztőségünknek egy felvételt, amelyen a városi rendőrség autója a Tescónál az ún. nagycsaládosok parkolóját foglalta el. Erről mi a véleménye?

Ha a mozgássérülteknek fenntartott parkolóra állt volna, akkor az törvénysértést jelent és büntetendő, ez az eset viszont elsősorban morális szempontból vitás. A kolléga, aki elkövette, jelenleg szabadságát tölti, de amint visszajön, elbeszélgetek vele az esetről és megkérem, hogy a jövőben ilyet ne tegyen. Szankcionálni nem lehet, erkölcsi szempontból viszont elítélendő. Egyenruhában, rendőrautóval ilyet nem szabad tenni, hivatalosan viszont nem számít kihágásnak. Igazából nekem se tetszene, ha családdal érkezem, és a nagycsaládosok parkolójában egy rendőrautó áll.

Milyen további területeken lépnek fel a városi rendőrök?

Vannak közös akcióink az állami rendőrséggel a fiatalkorúak alkoholfogyasztása terén, a nyár folyamán a nem dohányzók védelméről szóló törvény betartására is felügyeltünk. A kórház területén sok a zsebtolvajlás, a kollégák oda kijárnak civilben és egyenruhában is. A kábítószereket célzó ellenőrzések folynak emellett az iskolaudvaroktól a termálfürdőig. Ahogy említettem, nem egyszer pedig már betörőket is fogtak.

Változtak a kutyatartás feltételei a városban, amit a városi rendőrök is szigorúbban ellenőriznek. Mire kell odafigyelni a kutyatulajoknak?

Elsősorban ott kellene sétáltatni a kutyákat, ahol erre kijelölt hely található. Ilyenből van négy a városban. Ezt betartani nehéz, szankcionálni pedig nem is igazán lehet. Ha a rendőr például megállít valakit, akkor az illető akár azt is állíthatja, hogy épp arra a helyre tart  Szóval ezt nem egyszerű bizonyítani. A lényeg viszont, hogy legyen nála valami zacskó, vagy papír, amivel a kutyapiszkot feltakaríthatja, emellett pedig a címke, ami igazolja, hogy fizeti az ebadót. Amennyiben valamilyen szabályt nem tartanak be, akkor első alkalommal igyekszünk figyelmeztetéssel megoldani, ha viszont már többszöri alkalommal fordul elő, tehát emlékeznek rá a fiúk, akkor 10-15 eurós bírság a jellemző, miközben a felső határ 60 euró.

Milyen konkrétabb érdekes eset történt, amelyet a városi rendőrségnek sikerült felderítenie a közelmúltban?

A nyomozóhivatalnál azelőtt a gyilkossági esetek felderítése volt a legérdekesebb folyamat, amellett például a betörések leleplezése eltörpült. A városi rendőrségnél viszont, ha konkrét, nem hétköznapi esetet kellene említenem, akkor például ott van a minap történt eset, amikor ellopták a temető kapuját. A polgármester értesített róla, félórán belül meg is találtuk az egyik fémtelepen, másnapra pedig kinyomoztuk, ki a tettes, aki több más eset kapcsán is gyanúba keveredett. Az viszont már nem a mi kompetenciánk. Találkoztunk csalásokkal is. A város területén vannak olyan lakások, amelyekben hivatalosan nem lakik senki, tehát nem fizetik a városi illetékeket, viszont a tulajdonosaik bérbe adják azokat, ezzel pedig valójában adócsalást is elkövetnek. Több ilyen ügyet átadtunk a járási rendőrségnek. Próbálom hasonlóképpen vezetni a fiúkat, mint a nyomozói hivatalnál, hogy szerezzenek informátort.

Milyen további jövőbeni tervekkel rendelkezik?

Először is a kamerarendszert szeretnénk működőképessé tenni, felállítani a biztonsági pultot, és ezekre kialakítani egy csoportot, akik az ezzel kapcsolatos feladatokat ellátják. Ez hosszabb távú terv. Két emberre szükség lenne a dokumentációhoz. Iskoláknak szeretnénk önvédelmi órákat és drogmegelőzési előadásokat tartani. Gyakran hallani ugyanis iskolai zsarolási esetekről. A technika területén is szükség volna újításokra. Egy autónk van, az viszont kevés.  Legalább még egyre szükség volna. A fegyvereink szintén elavultak, le kellene cserélni őket. Szükség volna alkoholtesztekre is, ugyanis nem tudnak mindig az állami rendőrök rendelkezésre állni. A rendőrök képzését is folytatni kellene lövészet, taktikai szempontok, gyanús személyek kezelése terén. Egy törvénymódosítás is kilátásban van, amely a kihágások terén hasonló hatásköröket biztosít a városi rendőrségnek, mint az államinak. Jelenleg azokat az eseteket, ahol nem tudunk szankcionálni, átküldjük a városi hivatalnak, vagy az állami rendőrségnek. Aki nem hajlandó kifizetni a bírságot nálunk, az a maximálisat kapja az államiaktól.

Szilvási Tibor - Paraméter