Nyelvi laborral indulhat az új iskolaév

2011. augusztus 31. - 18:40 | Régió
DUNASZERDAHELY – Csölle Terézia, a Szabó Gyula Alapiskola igazgatónője tájékoztatta portálunkat, hogy szeptember közepétől egy teljes felszereltségű nyelvi labort nyithatnak.

Az igazgatónő elárulta, hogy egy szponzori szerződésnek köszönhetően az eddigi egyetlen nyelvi osztályuk mellé újabb, modern felszerelésekkel ellátott laboratóriumot hozhatnak létre. "Egy átalakított nyelvi osztályhelyiségünk van már, de mivel két idegen nyelvet tanulnak a gyerekek, szükség volt egy másikra is" - jegyezte meg Csölle Terézia. Hozzátette, hogy a labor teljes kihasználtsággal fog működni, a délelőtti órák mindegyikében valamely idegen, vagy szlovák nyelvi csoport elfoglalja majd.

A laboratórium beiktatása szeptember közepén történhet meg. Ebbe az osztályterembe 16 laptopot, fülhallgatókat, internetes hozzáférést, és a játékosabb, érdekesebb órákat eredményező interaktív táblát is a szponzor biztosít. 

Csölle Terézia kifejtette, hogy a nyár folyamán több kisebb-nagyobb felújításra is sor került a Szabó Gyula Alapiskolában. Újrafestették az egyes folyosókat, a konyhát, néhány kabint, illetve az elsősök és az ötödikesek osztályait. Kicserélték a lépcsőházak és néhány osztály gumiborítását a biztonságosabb közlekedés érdekében, padokat és székeket rendeltek, valamint illemhelyeket is felújítottak. Az igazgatónő elmondása szerint már csak három szociális helyiség van az épületben, amely felújításra vár. "Igyekszünk még a tél eljövetele előtt megjavítani a hátsó összekötő folyosó tetejét, ugyanis gyakran beázásokkal küszködünk" - jegyezte meg Csölle Terézia, hozzátéve, hogy a fejlesztésekhez hozzátartozik, hogy évről évre mintegy öt számítógéppel sikerül felszerelniük a termeket.

Az iskola vezetése meg van elégedve a diáklétszámmal is. Az igazgatónő közölte, hogy idén 75 diákot írattak be az első osztályba, néhányuk esetében még függőben van a halasztás lehetősége. Három osztállyal indul idén ezáltal az első évfolyam, míg a nulladik osztályban tízen kezdik meg tanulmányaikat. Tavaly 83-an léptek ki a kilencedik osztályból, a diákok összlétszáma azonban nőtt az előző évihez képest, mivel az ötödik osztályba többen beléptek, így az ötödik évfolyam összlétszáma kb. 107. 

Új tanárok felvételére jelenleg nem került sor, sőt, a tantestület egy személlyel szűkült. Az igazgatónő elmondása szerint az alsó és a felső tagozat egy-egy évfolyamában is osztályösszevonás történt a gazdaságosság érdekében, így egy tanerőtől meg kellett válniuk.

-para-