Pázmányék törvénytelen projektje miatt 800 ezer euró vándorolhat ki a városkasszából

2011. szeptember 28. - 08:54 | Régió
DUNASZERDAHELY – Mint ismeretes, a városi önkormányzat az ollétejedi szemétlerakat rekultivációjának törvénytelen lefolytatása okán az erre megszabott EU-s támogatás korrekciójára számíthat.

A szemétdombot 2008-ban számolták fel, Pázmány Péter polgármesteri ténykedése idején, ám az ezt követő uniós ellenőrzés során kiderül, hogy a kivitelező személyére kiírt versenypályázat törvénytelenül zajlott. Ezért kilátásba helyezték az illetékes szervek a teljes támogatás, azaz 100 millió korona (3,3 millió euró) visszatérítését.

Azóta kormányváltás történt, és a környezetvédelmi minisztérium élére Nagy József (Híd) került, aki elmondása szerint minden igyekezetével azon volt, hogy a kilátásba helyezett büntetést a lehető legalacsonyabb mértékre sikerüljön letornászni. Nagy József portálunknak korábban úgy fogalmazott, két évvel ezelőtt volt rá lehetőség, hogy a város a büntetést a 25%-ára csökkentse, azonban akkor nem fizettek, ezért is állt fent a veszélye, hogy a teljes összeget visszakérik.

A kedden késő estig tartó képviselőtestületi ülésen tájékoztatta a képviselőket egyeztetéseinek eredményéről. "Most nem az a cél, hogy megállapítsuk, ki a vétkes, illetve ki tett többet, vagy kevesebbet mindezért. Közös megoldást próbálunk találni" - jegyezte meg a környezetvédelmi miniszter. Elmondása szerint sikerült kieszközölni, hogy a büntetés mértékét a teljes összeg 25%-ára csökkentsék, ami mintegy 800 ezer eurót tesz ki. Hozzátette, hogy ennek az összegnek a kifizetése egyelőre nem esedékes, ám bármikor érkezhet egy ilyen irányú felszólítás.

-para-