Döntöttek: Lakókocsiból a kék ég alá!

2011. október 6. - 12:00 | Régió
NAGYMEGYER - A képviselő-testület megtörte Néveri Sándor polgármester korábbi vétóját a város statútumának kiegészítésével kapcsolatban. A hétfőn berekesztett plénum tegnapi folytatásában három ötödös többséggel a városatyák csak megerősítették azt, amit szeptember 5-én már egyszer elfogadtak, miszerint a városi cégekbe a várost képviselő személyek kinevezéséhez és visszahívásához is kell a testület jóváhagyása. Korábban a visszahívásról nem rendelkezett a statútum.

A művelődési otthon színháztermében megtartott gyűlésen elfogadták a városi bérlakások kiutalásáról szóló általános érvényű rendeletet, mely a korábbihoz képest megszünteti azt az eddig bevett gyakorlatot, hogy kizárólag csak helyi lakos kaphatott bérlakást, viszont a kiutalási sorrend megítélésében figyelembe veszik, ha valaki nagymegyeri vagy a városban dolgozik.

A helyi hévízfürdőt üzemeltető, városi tulajdonú Termál Kft. igazgatói posztjának betöltésére pályázatot ír ki az önkormányzat, melyet országos és regionális terjesztésű lapokban, valamint a világhálón is meghirdetnek.

A képviselők jutalmazását érintő határozati javaslatot is jóváhagyták a városatyák. Az Ekecsi út mellett található lakóparkba tervezett bérlakások projektdokumentációjáról szóló beterjesztést azzal az indoklással vették le a programpontok közül, hogy azt előbb tárgyalják meg a szakbizottságok.

Titkos szavazással úgy döntött a képviselő-testület, hogy megszünteti az ideiglenes lakhatást annak a családnak, mely több mint 1300 eurós tartozást halmozott fel a várossal szemben. Az év elejétől egy lakókocsiban laktak a sporttelepen, erre szeptember végéig volt szerződésük a hivatallal. Az említett családnak csak a vizet és a villanyáramot kellett volna téríteniük, de ezt sem tették meg. Tartozásuk nagy része már 2002-től halmozódott, több mint 900 eurós szemétdíj-elmaradásuk van az önkormányzattal szemben.

A két kiskorú gyerekkel is rendelkező család ideiglenes megoldásként került a lakókocsiba, mert a tavalyi év decemberében az Eper utcában található egyik hétlakásos, alacsony komfortfokozatú bérház tüzében az ő otthonuk is kiégett, az életveszélyessé vált bérházat ezután le is kellett bontani.

A tartozás kiegyenlítését részletfizetés felajánlásával igyekezett megoldani a hivatal, de az adós így sem fizetett, pedig a család több tagja is dolgozik, hangzott el a plénumon. Ezzel a megoldással a kék ég alá küldik a családot – jegyezte meg az egyik képviselő a titkos szavazás előtt. Az önkormányzat azzal is érvelt, hogy nem lehet a végtelenségig halmozni a tartozást.

Kovács Zoltán