Billa szupermarket és egy multifunkciós épület létesülhet a kórház parkjában, vagy mégsem?

2011. október 7. - 09:38 | Régió
DUNASZERDAHELY – A kórház város felőli, korábban kihasználatlan parkrészének eladásáról döntött a kórházat működtető részvénytársaság közgyűlése. A területen egy szupermarket, valamint egy multifunkciós épület létesülhet.

Kérdésünkre Horváth Zoltán, a kórház igazgatója is megerősítette az eladásról szóló híreket. Hájos Zoltán polgármester ugyanakkor a városi önkormányzat lapjában nyilatkozott az eladásról, miszerint annak egy részét a Billa szupermarketeket üzemeltető társaság, további részét pedig egy magánvállalkozó vette meg a részvénytársaságtól. A Paraméter információi szerint a NEAR Kft.-ről van szó, melynek társtulajdonosa Öllös Csaba korábbi polgármesterjelölt.

Mint köztudott a részvénytársaságot a megyei önkormányzat és Dunaszerdahely városa alapította, 51–49 % részesedéssel. Időközben a város tulajdonrésze 1% alá csökkent a részvénytársaságban, amikor a megye a birtokában lévő kórházi területeket, valamint az igazgatóság épületét alaptőke-emelés céljából a részvénytársaságba helyezte. A korábban egymillió koronás (kb. 33 ezer eurós) alaptőkével megalapított Rt. vagyona ezáltal mintegy 2 millió euróval nőtt az egyoldalú emeléssel, aminek következtében a város tulajdonrésze úgymond „felhígult”.

A kórház nem használt ingatlanjait a megye már korábbi években is eladásra kínálta, az abból befolyt összegek azonban a megyei pénztárat gazdagították, és a megyei önkormányzat döntötte el, hogy azokat mekkora részarányban forgatja vissza a kórház működésébe.

Horváth Zoltán a jelenlegi eladást a kórház szempontjából több okból is előnyösnek nevezte. Egyrészt a parkot nem használták, viszont rendben kellett tartani, és az erre fordított kiadások magasak voltak. Másrészt, mivel a részvénytársaság tulajdonát bocsátották áruba, így az abból származó pénzt célirányosan csakis a kórház modernizációjára fordíthatják. Összesen mintegy 6.000  négyzetméter terület került eladásra, információink szerint négyzetméterenkénti 81,65 eurós áron.

„A jelenlegi válsághelyzet és a biztosítók alulfinanszírozása okán a kórház pénzügyi forrásai a mindennapos működésre is alig elegendők, nemhogy a fejlesztésre. Éppen ezért egy ritka fejlesztési lehetőség nyílt az eladással a kórház számára. Ezt a forrást döntő többségben az ortopédiai osztály és annak műtőjének kialakítására használjuk majd, többek között pedig  egy új, modern CT-készüléket is vásárolunk belőle” – fejtette ki az igazgató. Elmondta azt is, hogy reményei szerint a modernizáláshoz szükséges építkezési munkálatok még az idén lezajlanak. „Előzetesen már megvásároltunk egy műtőasztalt és a műtétekhez szükséges lámpát, a műtő felszereléséhez szükséges többi műszer beszerzése is folyamatban van” – fogalmazott.

Horváth Zoltán azt is elmondta, hogy a befolyt pénzből a kórház bejárata előtt új parkolók létesülnek, összesen kb. 20, amely szintén segíthet a parkolás kérdésének megoldásában.

Hasonlóképpen a kórház melletti telkeken felépítendő új létesítményekkel együtt kialakítandó parkolók is csökkenthetik a kórház és a környék eme gondjait. Már ha a magáncégek is jó szemmel fogják nézni, hogy a kórház páciensei és látogatói az ő parkolóikat is igénybe veszik majd. Másrészt pedig minden bizonnyal növelni fogják a Nagyabonyi út forgalmi leterheltségét.

-para-