TÉRAFFÉR: Jövő héten már parkolhatunk a VMK mögött, de mi lesz a térrel?

2011. október 19. - 15:04 | Régió
DUNASZERDAHELY – Az előzetesen meghirdetetthez képest feltehetően egy napot késik a VMK mögötti rövid útszakasz és a parkolók, járdák rekonstrukciója.

Ahogy azt a város weboldala hirdeti, a VMK mögötti útszakasz október 23-ig lesz lezárva a rekonstrukció miatt. Rákérdeztünk Hervay Györgynél, a városi hivatal technikai osztályának munkatársánál, aki elárulta, hogy az időpont legfeljebb egy napot csúszhat. Egy szombati színházi előadás kellékeinek szállítása miatt ugyanis a munkálatokat le kell állítaniuk, emiatt az aszfaltozás hétfőre tolódhat. Állítása szerint kedden ugyanakkor már átadják a forgalomnak az érintett részt.

Hervay György közölte, hogy a rekonstrukció része annak az EU-s projektnek, amit a város a VMK előtti tér felújítása kapcsán nyújtott be. Ennek részeként szegélykővel látják el a VMK mögötti útszakaszt, valamint újraaszfaltozzák az utat és a járdákat, parkolókat. A további tereprendezés azonban elmondása szerint a város dolga. Hervay György hangsúlyozta, hogy a rekonstrukció a parkolók számát nem érinti.

Mi lesz a térrel?

Továbbra is bizonytalan azonban a VMK előtti tér felújításának folytatása/befejezése. Hájos Zoltán polgármester kérdésünkre a közelmúltban kifejtette, hogy apróbb munkálatok jelenleg is folynak a téren, ami a szökőkutat, a nyilvános toalettet, illetve a kihelyezett oszlopokat érintik.

"A látványosabb és láthatóbb munka a térkő lerakása lenne, ebben a kérdésben azonban módosításra szorul a projekt amiatt, hogy a kivitelező már nem gyártja az előre megegyezett térkövet" - jegyezte meg a polgármester, hozzátéve, hogy a térkőprobléma továbbra is a megyén akadozik. A térkő lerakását akkor folytathatnák, ha végeredményben a minisztérium is jóváhagyja a módosítását.

Elmondta továbbá, hogy hasonlóképpen módosítani kell a projekt költségvetését tartalmazó, a minisztérium és a város közt kötött szerződést, illetve azt ki kell egészíteni egy függelékkel.

Ennek oka, ahogy korábban már írtuk, az, hogy a város még azelőtt adta át a teret a kivitelező cégnek, hogy ez utóbbi kiválasztására kiírt pályázat ellenőrzését az illetékes szervek befejezték volna. Tehát szerződés nélkül folytatta a munkálatokat a kivitelező több mint félévig. Az ez idő alatt elvégzett munkálatok költségeit azonban a minisztérium nem téríti. Ez az összeg mintegy 314 ezer eurót tesz ki. Hájos Zoltán korábban elmondta, hogy e hiba miatt fontolgatta a lemondását is, de végül "csak" bocsánatot kért. Mivel a kivitelező ugyanakkor kérte a pénzt az elvégzett munkákért, emiatt a városi költségvetést kellett módosítani (bővebben ITT) annak érdekében, hogy a munkálatokat egyáltalán hajlandó legyen folytatni.

A városnak kell benyújtania bizonyos dokumentumokat

A polgármester a Paraméter kérdésére kifejtette, hogy ezt az összeget a város már kifizette a kivitelező cégnek, emiatt is kezdett bele az említett rekonstrukciókba. Leszögezte továbbá, hogy jelenleg egyeztetések folytat annak érdekében, hogy a térfelújítás költségvetéséről szóló szerződés módosításához szükséges dokumentumokat benyújthassák a megyének. Hájos egyúttal bírálta az EU-s bürokráciát. "Nem az a probléma, hogy senki sem szeretné ezt megoldani. Van egy kemény bürokratikus folyamata. Nem én vagyok az egyedüli, aki ezt a rendszert bírálja, mert rugalmatlan, hosszadalmas, és hogy valaki uniós pénzt tudjon meríteni, ezen végig kell mennie, ha tetszik, ha nem" - fogalmazott a polgármester.

A Mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium Paraméterhez eljuttatott állásfoglalásában megerősítette, hogy jelenleg a szerződéskiegészítés előkészítése zajlik. "Ez magába foglalja majd a közbeszerzés lefolytatásának vizsgálatát, valamint a helyszínen végzett ellenőrzés eredményeit is" - közlik, hozzátéve, hogy miután a szerződéskiegészítés elkészült és azt a felek aláírták, a város azt követően igényelheti a munkálatok jogos és indokolt költségeinek térítését, de először a megyéről kell megkapniuk a szükséges dokumentumokat, hogy egyáltalán a szerződéskiegészítés elkészülhessen.

-para-