Lakossági fórum volt Egyházkarcsán a Híd kormánytagjaival

2011. október 20. - 14:15 | Régió
2011. október 19-én, szerdán, 18.00 órától Egyházkarcsán (Síposkarcsa) a Faluházban lakossági fórumot rendeztek a Híd kormánytagjainak részvételével - Kormányváltás - hogyan tovább? Címmel – tájékoztatott Kiss Márta, a Híd kerületi koordinátora.

A fórum vendége volt Nagy József környezetvédelmi miniszter, Csicsai Gábor mezőgazdasági államtitkár, Érsek Árpád közlekedésügyi államtitkár, Berner Lajos a Híd kerületi elnöke. A vendégeket Gódány László polgármester fogadta és köszöntötte.

Csicsai Gábor államtitkár bevezető beszédében tákéjokoztatta a résztvevőket a jelenlegi helyzetről, a kormány bukásának okairól valamint a legújabb fejleményekről. Mint már sokszor és sok helyen elhangzott, egyértelmű, hogy a kormány bukását az SAS párt nem hozzáértő és kevés tapasztalattal rendelkező politikusai okozták, előtérbe helyezve saját önös érdeküket.

„Újra megmérettetés előtt állunk – mondta Csicsai– de mi már eldöntöttük, hogy komolyan vesszük az elkövetkező rövid időszakot és nem adjuk fel. Újra felvesszük a harcot és folytatni szeretnénk a megkezdett munkát. Az elkövetkező kampány alapja az összetartás.“

Érsek Árpád közlekedésügyi államtitkár beszámolt a minisztériumában alig  egy év alatt elért eredményekről. „A Híd pártnak nincs miért szégyenkeznie, ezért a régióért is megtettünk mindent, amit ilyen rövid idő alatt meg lehetett tenni. A tavalyi kampány összetartott bennünket és ez viszi tovább a Híd szimpatizánsait. Komoly megmérettetés előtt állunk és nagy lesz a felelősségünk“- hangsúlyozta Érsek. Az elvégzett munkák közül az államtitkár kiemelte a Komárom-Pozsony vasútvonal felújítását, a RegioJet vasúttársaság új vonatának indítását ezen a vonalon, valamint a 63–as út felújítását.

Gódány László polgármester hangsúlyozta – igaz, hogy vannak és voltak is hiányosságok, de a választási programunkban meghirdetett tervek közül nagyon sok elindult, nagy projektek várnak megvalósításra, melyek komoly beruházókat vonzanak a régióba és új munkahelyek teremtésére adnak lehetőséget.  Mint a Nyugat-szlovákiai Vízművek felügyelő tanácsának tagja elmondta, előkészületi folyamatban van 27 község – Dunaszerdahely és környéke csatornahálózatának megépítése, amely 3 milliárd korona értékű, valamint az ivóvízvezeték megépítése, amely 347 millió korona értékű tervezet. E hatalmas beruházások prioritásokat élveznek a Nyugat-szlovákiai Vízműveknél és a környezetvédelmi minisztériumnál egyaránt.

Mičúch Ildikó a Nemzetiségi Oktatásügyi Osztály osztályvezetője felszólalásában elmondta – Rudolf Chmel, a SZK kormányának emberi jogokért és nemzeti kisebbségekért felelős hivatala nagy előrelépéseket tett az elmúlt egy évben. Létrehozta a Pedagógia Módszertani Intézet komáromi kihelyezett részlegét, mely a magyar iskoláknak nyújt szolgáltatást, folyamatos tárgyalások zajlanak az oktatásügyi minisztériummal, amelynek eredménye négy, a nemzeti kisebbségek oktatásában meghatározó szerepű törvény módosítása. Az osztálvyzető elmondta, új törvény készül a közoktatás finanszírozására is.

Berner Lajos kerületi elnök fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az elkezdett munkát folytatni kell, és erre a váratlan helyzetre is megoldást kell találni.

Nagy József környezetvédelmi miniszter szintén a megkezdett munka folytatásának fontosságát hangsúlyozta. Beszámolójában kitért arra, hogy a környezetvédelmi tárca maximális támogatást nyújt a szennyvíztisztító és kanalizációs tervek előkészítéséhez és megvalósításához, a Csallóköz víztisztási tervezetének megvalósításához, valamint hulladékgyűjtő udvarok létrehozásához. Nagy gondot fordít a klímaváltozásra, az árvízvédelemre, ezen belül pedig a belvizek megoldására – vízfelfogó tartályok, kanálisok létrehozását szorgalmazzák a mikroprogramok keretén belül. További támogatások vannak kilátásba a Kis-Duna jobboldali gátjának megerősítésére, hőszigetelések és az alternatív energia kihasználására.

A találkozó vendége volt még Tóth János, a Selye Egyetem rektora, aki arról számolt be, hogy a környezetvédelmi tárcával közösen Dunaszerdahelyen szeretnék létrehozni az egyetem új, környezetvédelmi szakát. Ehhez természetesen a környező polgármesterek és a lakosok támogatása is szükséges. Az új szak megalakulásának fontosságát alátámasztja az is, hogy a környezetvédelem a mai világban egyre meghatározóbb szerepet tölt be, nem utolsósorban pedig a kisebbségi nyelven való érvényesülést is támogatná hazánkban.

(PR)




Címkék: híd, lakossági fórum