Felvidéki megemlékezések 1956-os forradalomról és szabadságharcról

2011. október 21. - 18:57 | Régió
Ünnepi műsorokkal, koszorúzásokkal, istentiszteletekkel és más rendezvényekkel emlékeztek meg az 1956-os magyarországi forradalom 55. évfordulójáról pénteken délután a szlovákiai magyarok. Több rendezvényre a hétvégén kerül sor.

Dunaszerdahelyen az MKP és az Emberi Méltóság Tanácsa civil szervezet közösen szervezte meg a megemlékezést. Délután megkoszorúzták a Diktatúra Áldozatainak Emlékművét, este pedig Az emberi méltóságért cím alatt koncertre kerül sor a városi művelődési házban. A műsor előtt Lázár János, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője és Berényi József az MKP elnöke mond beszédet.

"Az 1956-os események mély nyomokat hagytak a felvidéki magyarságban is" - jelentette ki a koszorúzáskor Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. Emlékeztetett: a forradalom bukása után a határon túli magyarokat is ugyanolyan megtorlás érte, mint az anyaországiakat. A nemzet azonban összetartott, s 1956 ősze a magyar történelem legszebb fejezetei közé tarozik.

Az ünnepség résztvevőit Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere üdvözölte.

Komáromban "Szóljon a vértanúk harangja!" cím alatt ünnepi előadóestet tartottak a Selye János Gimnázium dísztermében. Ünnepi beszédet Callmeyer Ferenc egyetemi tanár, az 1956. október 25-ei Kossuth téri sortűz túlélője mondott. A rendezvény főszervezője a Széchenyi István Polgári Társulás volt.

Ünnepi megemlékezés volt Szőnyben is. Somorján vasárnap lesz a megemlékezés. A Somorja Hangja – Vox Samariae Polgári Társulás vasárnap ünnepi megemlékezést és fáklyás felvonulást tart az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

Rimaszombatban szintén vasárnap az 1956-os emlékkőnél lesz ünnepi műsor és koszorúzás. Kassán úgyszintén vasárnap ünnepelnek. Az ünnepi koncertet Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövet és Czimbalmosné Molnár Éva kassai főkonzul közösen szervezik.

MTI/para