Furcsaságok Dunaszerdahely nyilvános adóslistáján

2011. november 2. - 14:01 | Régió

Dunaszerdahely város honlapján tette közzé az önkormányzat azon személyek, cégek és szervezetek névsorát, akiknek tartozásuk van helyi adók és illeték terén.

Az adóslistán több mint 500 személy szerepel, kb. 30 cég és szervezet. A listára azok kerültek fel, akiknek tartozása meghaladja a 166 eurót, cégek esetében az 1660 eurót.

Hájos Zoltán polgármester szerint a fizetési fegyelem romlott, az adókötelesek százezrekkel tartoznak az önkormányzatnak, és ez érezhetően hiányzik a költségvetésből. A lakosok 270 ezer euróval, cégek és szervezetek 290 ezerrel tartoznak.

Az adóslista nyilvánosságra hozása csak az egyik kényszerítő eszköz, de nem az egyetlen, ugyanis további jogi lépéseket is fontolgatnak a jogos követelések behajtására.

Fura legnagyobb adósok

Legnagyobb összeggel a dunaszerdahelyi kórház tartozik – a lista tanúsága szerint 93 764 eurónyi ingatlanadóval és szemételhordási illetékkel. Egy hasonló nevű, de más székhelyű cég (Nemocnica s poliklinikou D, Veľkoblahovská 23) ugyanakor több mint 33 ezerrel tartozik szemételhordásért.

A Kodály Zoltán Alapiskola is az adósok között van, kb. 3300 euró szemétdíjat kell fizetniük. Pikantéria, hogy mindkét létesítményhez köze van az önkormányzatnak, a kórházban részvényes a város, az iskolának pedig a fenntartója. "Ez igaz, de az intézményeknek jogi alanyiságuk és vezetőségük van, tehát felelniük kell a kötelezettségek teljesítéséért” - mondta a polgármester.

A természetes személyek közül egy férfi, Banda Milan tartozik a legtöbb pénzzel, 143,50 ingatlanadóval és 4441 eurónyi szemétdíjjal, őt követi a sorban Fitosová Mária, hodosi lakos, akitől 2953 eurónyi ingatlanadót szeretne behajtani a város.

SITA/para