Tök jó ez a nap a Villa Rosában!

2011. november 2. - 14:56 | Régió

A borongós őszi napok közeledtével kiürülnek a kertek, a gondos nyári napsugarak által érlelt zöldségeket, édes gyümölcsöket elraktározzuk télire. Egyik utolsó őszi terményünk a sütőtök, mely igazán csak akkor finom, ha az első dér már megcsípte. Régebben tájainkon is nagy hagyománya volt eme tápláló finomság elkészítésének. A gyerekek pedig kivájták a belét, és töklámpással szaladgáltak faluszerte. A dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem a hagyomány felélesztésén dolgozik, ezért novemberben töknapokat tartanak. Az eseményről Keszi Béla menedzser és Bindics Imre, az étterem főszakácsa beszélnek.

– Milyen programmal várják november első hétvégéjén az érdeklődőket?

– Rendezvényünk már november 4-én, azaz pénteken várja a látogatókat. A szombati napra esti mulatsággal is készülünk: svédasztalon rengeteg finomság várja a jelentkezőket, utána pedig sokáig tánc, amíg csak szusszal bírják. Pénteken az egész családra számítunk. A gyermekeket kézműves foglalkozások, zenés előadások, játékok és sok más egyéb vidám program várja. Gondolunk azonban a szülőkre is. Míg csemetéiket lefoglaljuk, ők kedvükre nézelődhetnek és kóstolgathatnak. Válogathatnak a környékbeli kistermelők portékáiból. Többek közt friss boraikat, ízes tökmagolajukat, kézzel húzott tökös rétesüket kínálják majd. Vasárnap pedig egy ünnepi sütőtökös ebéddel zárul a hétvége.

– Ételekről eddig még nem sok szó esett. Milyen gasztronómia élvezetek várják a kedves vendégeket?

– Mindkét napra bőséges svédasztallal készülünk. Kemencében sütjük majd az édes, krémes, aranyló sütőtököt, a szabad ég alatt pedig bográcsban sütőtökkrémlevest készítünk. A játékokban, nézelődésben megéhezett vendégeinket többek közt tökmagos sütőtökfasírttal és tökmagolajos sütőtökpürével várjuk. S ha ez mind nem lenne elég, az édesszájúaknak sütőtökös krémest kínálunk majd. A meghűléstől pedig melegséget árasztó italaink védenek meg: saját szedésű, dércsípte, édes csipkebogyóból készült dunai csipketeával, valamint illatos gyümölcsökkel és fűszerekkel gazdagított forralt borral kényeztetünk mindenkit. S mivel a jó ételhez jóféle muzsika is dukál, már reggeltől kellemes zenével várjuk vendégeinket. A belépés a felnőttek számára 8 euró, amely magába foglalja a svédasztalról való étkezést, a zenét és a kísérő programokat is. Gyermekeknek 6 éves korig ingyenes a belépés, a hat évesnél idősebb gyermekek pedig fél áron látogathatják a rendezvényünket.

(PR)