Ollétejedi az ország legszebb almája!

2011. november 4. - 15:52 | Régió
DUNASZERDAHELY/ OLLÉTEJED – Az ollétejedi Tóth László második helyezést ért el a kiskertészek Trencsénben megrendezett nemzetközi versenyén. Mivel azonban az első helyezett egy cseh termesztő lett, kijelenthető, hogy Ollétejedről érkezett az ország legszebb almája.

Belucz János, a kiskertészek járási szervezetének elnöke, és az országos tanácsának tagja a Paraméter megkeresésére elmondta, hogy az idei versennyel valójában "öngólt" lőttek. "Korábban csak szlovákiai alma- és körteminták versenyeztek. Egy éve eldöntöttük, hogy nemzetközi versenyt csinálunk belőle, így idén magyar, német, lengyel és cseh minták is érkeztek. Közülük a csehek hoztak a legtöbbet, mintegy 50-et. Az első helyet egy cseh gépészmérnök, Jozef Thoř érte el, aki nemesítéssel is foglalkozik, és az általa kinemesített Bohemia fajtát ítélte a zsűri a legszebbnek" - fogalmazott.

Elmondta azt is, hogy a zsűri a döntés előtt csak az almák számozását látja, és aszerint ítéli meg a sorrendjüket. 18 csoportot alakítottak ki, és az egyes fajtagyőztesek kerültek be a főkategóriába, ahol végeredményben Tóth László Rubinolája érte el a második helyezést, ezzel országos szinten a legszebb alma lett.Tóth László nagymegyeri születésű, a Dunaszerdahelyhez tartozó Ollétejeden termeszt. A versenyben egy másik almája, egy Jonared is győzött a saját kategóriájában, a döntőben pedig a 16. lett.

"Június 23-án Dunaszerdahelyen és Nagymegyeren is jégverés volt, emiatt már a Csallóköz Gyümölcsére sem volt egyszerű mintákat küldeni, de ez Ollétejedet szerencsére elkerülte" - fejtette ki Belucz János.

A 16. alkalommal megrendezett versenyre egyébként 1470 alma- és 170 körteminta érkezett. Az országos versenyt korábban Bajmócon, majd Nyitrán rendezték meg, második éve tartják Trencsénben, első alkalommal nemzetközi. Csallóközi termesztő legutóbb körülbelül tíz éve ért el ilyen eredményt, amikor egy nagymegyeri versenyző első lett.

-para-