12 községben új polgármester - Hubón a Híd jött ki győztesen az MKP-val folytatott párharcból

2011. november 6. - 10:48 | Régió
Tizenkét szlovákiai településen választottak polgármestert szombaton. Öt községben függetlenek, négyben a jobboldali pártok (KDH, Híd, SDKÚ-KDH, KDS-SDKÚ-DS-KDH) koalícióinak jelöltjei, három községben pedig a Smer-SD által indított személyek jártak sikerrel.

Valószínűleg a legérdekesebb eredmény a báni (Bánovce nad Bebravou) járásbeli Alsószalatna községben született. A választópolgárok ugyanis visszaültették a polgármesteri székbe azt a Mária Jakubčekovát (KDH), akit áprilisban éppen azért fosztottak meg e címétől, mert jogerősen elítélték hivatali jogkörrel való visszaélés ügyében. A község 185 lakosából 135-en választottak, Jakubčekovára 83-an voksoltak.

A polgármesteri pozíció legkomplikáltabb helyzete idén minden bizonnyal a rimaszombati járásbeli Hubón volt. Itt ugyanis az elmúlt egy év alatt már harmadszor tartottak választásokat, miközben Szűcs Miklós, a jelenlegi megbízott polgármester, akit legutóbb 2006-ban választottak meg jogerősen, mindhárom választásokon indult. Tavaly novemberben a Híd jelöltjével, Pásztor Tiborral egyetemben 32-32 szavazatot szereztek, így a választásokat meg kellett ismételni. Idén márciusban már csak ők ketten indultak, és bár Pásztor 8 szavazattal megverte ellenfelét, később azonban nem tette le az esküt, nem vállalta a megbízást, miután tájékozódott a falu rossz anyagi helyzetéről. A mostani választásokon ismét a Híd jelöltje győzött, Hubay László lesz Hubó polgármestere, az ismét kandidáló Szűcs Miklóst győzte le.

SITA/para