Miniszter és államtitkár Nagymegyeren

2011. november 12. - 13:16 | Régió
NAGYMEGER - Lakossági fórumra látogatott el a csallóközi városba pénteken Nagy József (Híd) környezetvédelmi miniszter és Érsek Árpád (Híd) közlekedésügyi államtitkár.

A művelődési otthonban több kérdéskörben is tájékoztatást kaptak az érdeklődők, akik csak gyér számban – valamivel több, mint húszan - jelentek meg a Híd párt helyi szervezetének rendezvényén.

Előbb az államtitkár vázolta fel a főtémákat, melyek közé az R7-es gyorsforgalmi út építése, a 63-as főút közelmúltban történt kiszélesítése, a cseh RegioJet társaság vonatainak február közepétől induló közlekedése a Pozsony és Komárom közötti szakaszon, a kerékpárutak építése, valamint a Révkomárom és Komárom közötti új Duna-híd megvalósítása tartozott. Ez utóbbi építésére egyelőre nincs pénz se a szlovák, se a magyar oldalon, konstatálta tömören Érsek Árpád. De hozzátette, a híd megvalósításához a 2014-től esedékes újabb uniós pénzcsomagokból szeretnének anyagi eszközöket megpályázni. A cseh RegioJet társaságnál sikerült elérniük, hogy vonataik márciusra tervezett indulása helyett már február közepétől közlekedjenek az új szerelvények, fokozatosan állítják őket hadrendbe. A Pozsony – Dunaszerdahely közötti vasúti pályaszakasz felújítása a befejezéséhez közeledik, Komárom és Dunaszerdahely között 2012-ben újítják fel a megállóhelyeket és peronokat, de az anyagi költségeket itt már lényegében a cseh vasúttársaság fedezi – tette hozzá az államtitkár. Aki azt is megemlítette, hogy a déli régiókban megszüntetett vasútvonalak nyomvonalán lehetőség van kerékpárutak kiépítésére, az önkormányzatok egy euróért 99 évre vehetik bérbe, a négy szakaszból három iránt van érdeklődés. Érsek elmondása szerint a Komárom és Gúta közötti szakaszra nem tartanak igényt az érintett önkormányzatok, mert a kerékpárutat a Vág folyó gátján képzelik el.

A lakossági fórumon a nagymegyeri önkormányzat több képviselője is részt vett, az egyikük éppen azt kifogásolta, hogy az R7-es gyorsforgalmi út tervezett nyomvonala elkerüli majd a várost. Nagy József környezetvédelmi miniszter erre reagálva válaszolt, hogy az R7-es ugyan elkerüli a várost, de csak Dunaszerdahely után tér majd el a 63-as főút vonalától, így a nagymegyerieknek nem lesz akkora távolságra a gyorsforgalmi út, s ez környezetvédelmi szempontból akár a város hasznára is válhat. A miniszter a pártja eddig elért eredményeit is megemlítette, a közelgő választásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a Magyar Koalíció Pártja és a Híd választási együttműködésével kapcsolatos témát lezárták, erről már nem érdemes többet beszélni. Az elfogadott nyelvtörvény alapján lényegesnek tartotta, kormánytényezőként sikerült elérniük, hogy a szlovákiai magyarok mindennapjaikat szorongásmentes érzéssel tudják megélni. Kihangsúlyozta, hogy a szlovákiai magyarok dolgait itt kellene intézni, és nem Budapesten. A lakossági fórum részvevői megtudták, hogy Nagy József miniszter már tárgyalt a komáromi Selye János Egyetem illetékeseivel egy környezetvédelmi tanszék létrehozásának lehetőségéről, amit Dunaszerdahelyen nyitnának meg, ebben szeretné segíteni az egyetemet.

A környezetvédelmi miniszter azt is megemlítette, még a választásokig szeretné elérni, hogy a belvíz elleni védekezésre 120 község kaphasson támogatást, szükség esetén településenként 20 ezertől 50 ezer euróig. A lakossági fórumon felszólalt Tóth Patrícia, a járási munkaügyi hivatal igazgatója is, aki a munkahelyteremtésről, ennek támogatási lehetőségeiről beszélt olyan ágazatokban, mint az idegenforgalom és a mezőgazdaság.

A gyűlésen az államhatár felé vezető nemzetközi főút, a Medvei út szomszédságában lévő két utca, a Gagarin és Duna utca lakosainak petícióját is felolvasták, akik az életkörnyezetükre káros és zajos közlekedés miatt azt szeretnék elérni, hogy a Medvei útnak ezt a szakaszát teljesen újítsák el, építsenek zajszűrő falakat az út mellé vagy vezessenek be sebességkorlátozást az illetékesek. Petíciójukat a közlekedésügyi minisztériumnak is elküldik.  

Kovács Zoltán