Nagyon sok ismerősünk, de még több ismeretlen folytathatja életét...

2011. november 17. - 09:56 | Régió
DUNASZERDAHELY – Ezekkel a szavakkal köszönték meg a Vöröskereszt munkatársai az önkéntes véradók tevékenységét. Ünnepélyes keretek közt átadták a Jansý-érmeket.

Bögi Ilona a vöröskereszt albári szervezetétől beszédében köszönetet mondott annak a 2703 önkéntes véradónak, akik az elmúlt év során mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül hozzájárultak ahhoz, hogy mások folytathassák életüket. Elmondta, hogy a vöröskereszt dunaszerdahelyi járási szervezete idén 4650 tagot tart nyilván, az említett 2703-ból pedig 518-an voltak azok, akik első alkalommal adtak vért.

Az ünnepségen a Janský-érem bronz-, ezüst-, arany- és gyémántfokozatát elérő önkéntes véradókat tüntették ki. Bronzfokozatú érmet 12-en kaptak, mind dunaszerdahelyiek. Ezüstfokozatú éremmel 44 véradót tüntettek ki, 7 dunaszerdahelyi mellett, 6 nagymegyerit, 3-3 felsőpatonyit és jányokit, 2-2 somorjait, bögellőit, illésházait és apácaszakállasit, és 1-1 csallóközkürti, madi, doborgazi, nyékvárkonyi, mihályfai, csallóköztárnoki, csilizradványi, csenkei, bodaki, nagymagyari, dercsikai, bakai, sárosfai, csallóközcsütörtöki, hodosi, bősi és nyárasdi véradót.

Az aranyfokozatú érmet kiérdemlők 36-an vannak, köztük 5 somorjai, négy nagymegyeri, három jányoki, 2-2 dunaszerdahelyi, felsőpatonyi és egyházgellei, illetve 1-1 mihályfai, csilizradványi, nagymagyari, dercsikai, sárosfai, csallóközcsütörtöki, hodosi, vásárúti, sárréti, úszori, balonyi, csiliznyáradi, dunatőkési, csákányi, felsővámosi, eperjesi, csallóköznádasdi és alistáli.

Hárman vannak, akik idén immár több mint nyolcvanadszor adtak vért: az olgyai Mezei Ferenc, a dunaszerdahelyi Holocsy Lajos és a somorjai Farkas Pál.

A vöröskereszt járási szervezetének munkatársai közül hárman megkapták az emberiességükért, áldozatkészségükért és önkéntes szolgálatukért járó másodfokú kitüntetést.

-para-