A városi Nagy Testvér felgyorsítja a bűnüldözést

2011. december 1. - 15:43 | Régió
DUNASZERDAHELY – A közelmúltban nyolc térfigyelő kamerát kötöttek össze a városi rendőrséggel, amelyek felvételeit 24 órán keresztül figyelik.

Csiba Tibor városi rendőrparancsnok a Paraméter kérdésére elárulta, hogy egyelőre négy térfigyelő kamera a szabadidőpark különböző pontján van kihelyezve, három a temetőben, egy pedig a Vámbéry téren. Ezek segítségével azonnal riaszthatják az illetékeseket, ha valami történik például a jégpálya, a sportpályák, vagy az egyházi alapiskola környékén, hasonlóképpen a városközpontban, illetve a temetőben.

Rövid időn belül a városi rendőrség összeköttetésbe kerül olyan kihelyezett kamerákkal is, amelyek felvételeit eddig csak felvételről tudták megtekinteni. A városháza és a járási hivatal épületén, a Szent István téren, az autóbusz-állomásnál, a termálfürdőnél, és a vasúti felüljárónál lévő Europa Centeren is működésbe lép egy-egy térfigyelő kamera, illetve amelyen már van, annak felvételeit optikai kábel vagy antenna segítségével juttatják el a városi rendőrséghez. "A megfigyelést újonnan felvett, csökkentett munkaképességű alkalmazottak végzik. Összesen nyolcan vannak, három műszakban váltják egymást, egyszerre ketten figyelik a kamerákat, és adott esetben, ha valami gyanús dolgot észlelnek, akkor mozgatni is tudják őket" - jegyezte meg Csiba Tibor.

Hangsúlyozta, várhatóan januártól a városi rendőrök is 24 órán keresztül szolgálatban lesznek. Eddig ugyanis éjfélig teljesítettek szolgálatot, majd éjszaka a kamerákat figyelő alkalmazott az állami rendőröket értesítette szükség esetén. Jelenleg a parancsnokkal együtt 12-en dolgoznak a városi rendőrségnél, közülük 8-an járőröznek. Elmondása szerint ez a létszám adott esetben elegendő lehet a 24 órás szolgálatra.

Csiba Tibor elmondta azt is, hogy számos esetben váltak a rendőrség hasznára a térfigyelő kamerák felvételei. "Amikor a kollégák gyanús mozgást észleltek egy épületnél, vagy autónál, riasztották a szolgálatban lévő rendőröket, így sikerült már autófeltörést és betörést is megakadályozni. Más esetben egy lopás felderítésében segítettek a felvételek, kétszer az élőképen vettek észre verekedést, más esetben garázdaságot, kukafelborítást, ahová azonnal ki tudtak menni a rendőrök" - foglalta össze. Hozzátette, hogy egy esetben még egy eltűnt személyt is sikerült megtalálni azáltal, hogy a felvételeken nyomon tudták követni, merre haladt. Más esetben elszökött kutyát szolgáltattak vissza a gazdáinak, egyszer pedig egy kutyatámadáshoz érkeztek ki a kamerát figyelő alkalmazott észrevétele alapján a rendőrök, még mielőtt valaki bejelentést tett volna. Közlése szerint most már gördülékenyen zajlik a térfigyelő kamerák kezelése.

Februártól egy biztonsági pultot is üzembe helyeznek a városi rendőrségnél. Csiba Tibor elmondása szerint erre elsőként a városi épületeket és intézményeket kapcsolják rá, majd tetszőlegesen bárki jelentkezhet. "Bizonyos kritériumokat teljesítenie kell annak, aki csatlakozna a biztonsági pultra, a költségek attól függnek, mekkora a biztosítandó objektum, illetve az érték, ami ott található" - jegyezte meg a városi rendőrparancsnok.

-para-