Nemzetközi karácsony a Vásártéren

2011. december 16. - 12:09 | Régió
A dunaszerdahelyi Vásártéri Magán Szakközépiskolában már advent első napjaitól kezdve lázasan készülődtek a karácsonyra.

Az adventi készülődés kicsúcsosodása az ezen a héten megrendezett Nemzetközi Karácsonyi Vásár elnevezésű rendezvény volt.

Az iskolaépület egyes folyosóinak, azaz „utcáinak” falaira, amelyek 2011 májusában Európa Napja alkalmából kaptak saját nevet, színes információs lapok, képeslapok, karácsonyi rajzok, dekorációs anyagok kerültek, a vendéglátóipari szakon tanuló diákok pedig különböző szezonális finomságokat sütöttek. Az iskola konyhájából vanília-, dió- és fahéjillat áradt.

Az osztrák utca, a Ringstraße egyik fala virtuális adventi kalendáriummá változott: 24 karácsonyi német fogalmat ábrázoló képről tanulhatták meg az arra járók az ünnepkör legfontosabb szavait. Kedden délelőtt igazi vásárhangulat volt ezen a folyosón, ahogy a szomszédos Unter den Lindenen is. A Mikulásnak öltözött diákok ausztriai és németországi ünnepi csemegéket árusítottak. A bőséges kínálatban volt ausztriai kedvenc, mint pl. a Kinderpunsch, azaz gyerekpuncs, Maroni, azaz sült gesztenye, Einspänner, azaz bécsi kávé, de németországi csemege is, mint pl. a Weihnachtsstolle, azaz karácsonyi püspökkenyér, valamint Lebkuchen, azaz mézeskalács. A németórák ezen a napon az „utcán zajlottak“. Nem csupán az adventi szókészletet ismételhették át rendhagyó módon a diákok, de azt is megismerhették, hogyan működik a német eredetű Räuchermann, azaz pipázó emberke, vagy éppen a Nußknacker, azaz a diótörő.

A vásári forgatag a következő napon a Temze partján (a Thames Bank nevű utcácskán) ill. a Broadway sétányon folytatódott. A nap kedvencei az amerikai brownies, azaz csokis sütemény, a gingerbread, azaz gyömbéres mézeskalács, és az angol muffin voltak, amelyhez forró csokit, amerikai kávét vagy karácsonyi teát kortyolgathattak az érdeklődők, miközben az iskola egyik nyelvtanára, aki hosszabb időt töltött Amerikában ill. Angliában, interaktív nyelvórát tartott az említett országok karácsonyi népszokásairól.

A nemzetközi vásár harmadik állomása a Námestie Hrdinov – Hősök tere volt, amely a magyar ill. szlovák hagyományokat volt hivatott ápolni. A gazdagon megterített asztalokról nem hiányzott a bejgli, a szaloncukor, az ostya, a csutora, a vaníliás kifli, a mézeskalács, de a tipikus karácsonyi szimbólumok sem, mint pl. az alma vagy a fokhagyma. A természetes alapanyagokból készített kreatív dekorációkkal igazi mesés karácsonyt varázsoltak az iskola diákjai és tanárai a második emeletre. A közös magyar–szlovák karácsonyi vásár méltó befejezése volt a rendezvénysorozatnak, és a sikerből kiindulva, már most tudni lehet, hogy jövőre ismét megrendezik.