Népszavazást tartanak a gútaiak magyar helységnevük kizárólagos használatáról

2011. december 19. - 19:18 | Régió
GÚTA – Népszavazást tartanak a település történelmi nevének hivatalos visszaállításáról.

A népszavazás kiírásáról hétfőn döntött a városi önkormányzat - közölte Halász Béla, Gúta történelmi nevének visszaállításáért aláírásokat gyűjtő petíciós bizottság elnöke. "Az aláírásokat egy hónapja kezdtük el gyűjteni. Célunk az volt és ma is az, hogy szüntessék meg a Kolárovo nevet és szlovákul és magyarul is kizárólag a Gúta név legyen használatos" - jelentette ki Halász. Elmondta: az évszázadok folyamán  - 1268-tól egészen 1948-ig - a történelmi dokumentumokban a település mindig Gúta néven szerepel, olykor jelzővel kiegészítve.

A petíciós bizottság egy hónap alatt kétezer aláírást gyűjtött össze, s az önkormányzat délután döntött a népszavazás kiírásáról. "A városi tanács ülésén jelenlévő 18 képviselő közül 17-en támogatták a kezdeményezést, egy ellene volt" - állapította meg Halász.

A város történelmi nevének visszaállításáról a lakosság március 10-én, az idő előtti szlovákiai parlamenti választás napján mondhat véleményt.

Halász emlékeztetett: 1991-ben már lezajlott egy népszavazás a Gúta városnév visszaállításáról. Bár a résztvevők több mint 90 százaléka igent mondott rá, az akkori belügyminisztérium nem tartotta tiszteletben a lakosság véleményét és a változást elutasította. "Szeretném hangsúlyozni, hogy csak a történelmi hibát szeretnénk jóvátenni, s egyáltalán nem érdekünk az amúgy is feszült szlovák-magyar kapcsolatok kiélezése" - húzta alá az aktivista.

A mintegy 11 ezer lakosú Gútán a magyarok aránya 80 százalék körül van. "Érdekes, hogy bár a várost állítólag Ján Kollár költőről nevezték el, hivatalnoki hiba folytán a név Kolárovo lett, s nem Kollárovo" - jegyezte meg Halász.

Dél-Szlovákiában több tucatnyi olyan magyarok lakta település van, amelyek 1948 után szlovák történelmi személyiségekről kapták nevüket. Az 1989-es rendszerváltás után több településnek - Šafárikovóból például újra Tornalja lett - már sikerült visszaszereznie történelmi elnevezését.

MTI/para