Ibolya Olivér: Anyanyelvén válhat a gyermek egész emberré

2012. január 26. - 18:18 | Régió

DUNASZERDAHELY – A Kodály Zoltán Alapiskola hétfőn tartja nyílt beiratkozási napját, Ibolya Olivér igazgató beszélt portálunknak az iskoláról.

„Iskolánk vidám játszóházzal várja a gyerekeket a szüleikkel, az ünnepélyes beiratkozásra hétfőn, január 30-án délután háromkor kerül sor. Amíg a gyerekek játszanak, addig a kollégák a szülőket tájékoztatják. Elsősorban az érdekli a szülőket, hogy milyen az első osztály, meddig van suliban a gyermek, vagy hogy mennyit kell otthon még tanulnia a suli után” – jelentette ki Ibolya Olivér.

Hozzátette, éppen ezért már az óvodákban és szülői értekezleteken is folyik egyfajta tájékoztatás a részükről. Emellett pedig rendszeresen nyitott napokat tartanak, ahol a szülők betekinthetnek az elsősök tanmenetébe, illetve a megfigyelhetik azon tanítók munkáját, akik a következő tanévben fognak az első osztályokban oktatni. „Mi állíthatunk bármit, a legjobb, ha élesben látja a szülő, hogyan folyik a tanóra” – emelte ki.

Hangsúlyozta, arra törekednek, hogy az iskolát a gyermek második otthonaként érzékelje. Ennélfogva a családközpontúságot emelte ki, mint a Kodály alapsuli legfontosabb alappillérét. „Nagy hangsúlyt fektetünk a művészetek oktatására. Ahogy az intézmény neve is mutatja, a hangszeres zeneoktatás egy kiemelt művészeti ága az iskolának. Emellett fontos szerepet tölt be a képzőművészet, tanítónőink már az óvodától kezdődően tanítják rajzolni a gyerekeket, amelyet aztán itt az elsőben folytatnak” – fejtette ki. Végül megemlítette a sportot, amely területen elmondása szerint diákjaik országos szinten is jó eredményeket érnek el.

Ibolya Olivér aláhúzta, hogy ha a szülő magyar iskolába íratja a gyermekét, az már egy jó döntés, és ha történetesen több iskola is van a közelében, akkor belátása szerint választ közöttük. „Az igazi tudást csak az anyanyelvén szerezheti meg a gyermek, azáltal válhat egész emberré. Úgy gondolom, hogy a szlovák gyermek járjon szlovák iskolába, a francia franciába, az angol angolba, a magyar gyerek pedig magyar iskolába” – szögezte le.

A Kodály Zoltán Alapiskolának jelenleg kb. 480 diákja van, tavaly 50-55 között volt a beíratott elsősök száma. Ez alapján két első és egy nulladik osztályt nyitottak. Ibolya Olivér elmondta, hasonló adatokra számítanak, ami pedig ebben segíthet, véleménye szerint az, hgy az iskola jelentős külső-belső változáson esett át az elmúlt időszakban.

-para-