Antal, Mohseni - Game over?

2012. január 31. - 15:27 | Régió

Feljelenti a klub tulajdonosait és felbontja a DAC-cal kötött szerződést a dunaszerdahelyi önkormányzat.

A dunaszerdahelyi önkormányzat január 31-i ülésén megszavazta, hogy felbontásra kerülnek a DAC labdarúgóklubbal kötött szerződések. Hájos Zoltán polgármester az ülésen kifejtette, hogy több alkalommal is tárgyalt a klub többségi tulajdonosaival, és felmerült olyan lehetőség is, hogy a város vásárolná vissza a DAC 90%-os tulajdonrészét egy euróért az FC Senec Rt-től, azaz a többségi tulajtól, illetve ennek fordítottja is, hogy éppen a város adná el saját, 10%-os részvénycsomagját ugyanilyen összegért. A klub részéről érkezett is egy javaslat a maradék részvények megvásárlására, de a képviselő-testület ezt végül nem hagyta jóvá.

A DAC-ügyben felállított ideiglenes képviselői bizottság által javasolt, a szerződések felmondása utáni lehetséges következmények megvizsgálására egy pozsonyi iroda által elvégzett jogi elemzés részéleteiről a bizottság tagja, Benkóczki Vendel (Híd) tájékoztatott. Elmondása szerint, mivel a 2008-ban és 2009-ben életbe lépett szerződéseket 50 évre kötötték, így azok a hosszú lejáratuk okán az ide vonatkozó jogszabályok alapján már meghatározatlan időre kötött szerződéseknek tekinthetőek. Aláhúzta, hogy a jogi analízis szerint a szerződések ilyen minősítését a Legfelsőbb Bíróság több döntése is alátámasztja. Ilyen alapon tehát egyoldalúan is felbonthatóak a szerződések. Benkóczki hozzátette, hogy mivel egyetlen jogi elemzésről van szó, így nem nevezhető kockázatmentesnek a felmondás - ugyanakkor kivitelezhető.

Dakó Sándor (Híd), aki szintén az ideiglenes bizottság tagja, kijelentette, beigazolódott, amit már egy jó ideje megfogalmazott, vagyis "ha egy kapcsolat nem működik, ki kell lépni, és vállalni kell érte a következményeket". "A város mondja fel a szerződést, fejezzük be ezt az agóniát” – szólított fel.

Az ilyen szerződésekre vonatkozó jogszabályok szerint, figyelembe véve a felmondási időt, a mostani felmondással június 30-át követő napon válik érvénytelenné a szerződés.

Antal Ágota független képviselő hozzászólva a vitához figyelmeztetett, hogy a szerződést annak idején Hájos Zoltán ügyvédi irodája készítette. "Örülök, hogy a képviselők találtak egy olyan rést, ami alapján felmondható, illetve ami alapján már évekkel ezelőtt fel lehetett volna bontani" - jegyezte meg.

A képviselő-testület a szerződés-felmondás mellett azt a határozatot is jóváhagyta, hogy Dunaszerdahely városa különböző gazdasági bűncselekmények gyanújával feljelentést tesz a klub tulajdonosai ellen. Bachman László (Híd) terjesztette be ezt az indítványt, figyelmeztetve arra, hogy a jegyeladásokból származó, a DAC Rt. zárszámadásában kimutatott bevétel alapján fennáll a gyanú, hogy csalás történt, ugyanis túl alacsony az összeg, mintegy 24 ezer euró egy évre.

A nyilvános ülésen egyébként a DAC néhány szurkolója is részt vett, és ahogy képünkön is látható, egy transzparenst is kifeszítettek a határozat elfogadását követően.

A vitát megtekintette Antal Barnabás, a klub alelnöke is, Érsek Józseffel egyetemben, akit a közelmúltban nevezett ki a DAC többségi tulajdonosa a várossal folytatandó kommunikációért felelős klubalelnökké. Szerettük volna kikérni a véleményét a határozatok elfogadása után, ám nem válaszolt a kérdésünkre.
Az előnytelen szerződéseket tehát felmondja a város, egyúttal feljelentést is tesz a többségi tulajdonos ellen. Ugyanakkor sejteni lehet, hogy a történet még nem ért véget, Khaysar Mohseni tulajdonos ugyanis legutóbbi sajtótájékoztatóján kijelentette: "A sírig ringathatja magát az álmában az, aki azt hiszi, hogy elmegyünk a pénzünk nélkül!"

(parameter)