Magyar helységnévtáblát helyeztek el Pereden

2012. február 10. - 17:21 | Régió

A helyi polgármester és MKP-s politikusok jelenlétében magyar helységnévtáblát helyeztek el péntekena vágsellyei járásbeli Pereden, ahol eddig csak a szlovák Tešedíkovo feliratú tábla fogadta a településre érkezőket.

A TASR hírügynökséget Berényi József, az MKP elnöke úgy informálta, hogy pénteken hasonló táblákat helyeztek el több településen - Taksonyban, Ógyallán és Párkányban is.

"A kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi a magyar helységnévhasználatot azokon a településeken is, melyeket a második világháború után különböző szlovák személyiségekről neveztek el, de a valóságban ez nem így van. Az állami szervek nem cselekednek, a táblák pedig továbbra is hiányoznak" - indokolta Berényi a magyar helységnévtáblák MKP általi elhelyezését.

A kétnyelvű táblák elhelyezése nem az önkormányzatok feladata, de az MKP elnöke hangsúlyozta, hogy ahol MKP-s polgármester van (Diószeg, Bős), ott eddig is rendelkeztek magyar feliratú táblákkal.

(Fotó: mkp.sk)

"Nagy örömmel tölt el, hogy a több mint 770 éves múlttal rendelkező községünket végre magyar nyelvű helységnévtábla is jelzi" - mondta el a táblaállítás során Pered polgármestere, Borsányi Gyula. Emlékeztetett, a március 10-i parlamenti választásokkal egy időben a településen népszavazást tartanak arról, hogy a község visszakapja-e eredeti nevét. Pered községet a második világháború után Tessedik Sámuel evangélikus pap tiszteletére Tešedíkovonak neveztek el.

Június 30-ig kell elhelyezni a táblákat

Korábban a Paraméter érdeklődésére Juhász László, a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala Nemzeti Kisebbségi Főosztályának vezetője így nyilatkozott: "A kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény szerint az önkormányzatok és a közútkezelő június 30-ig kaptak haladékot a magyar helységnévtáblák kihelyezésére". Július 1-től már törvénysértésnek számít a vonatkozó településeken a kisebbségi helységnévtábla hiánya.

A kormányhivatal korábbi tájékoztatása szerint már megtörténtek az egyeztetések a közútkezelővel, az önkormányzatokkal, valamint a közlekedési és építésügyi tárcával is. Ezek során az illetékes szervek ígéretet tettek arra, hogy június 30-ig teljesítik törvényből fakadó kötelességüket, és kihelyezik a magyar táblákat.

(parameter/tasr/mti)

Címkék: helységnévtábla, MKP