Választási kampány: a "helységnévtábla-helyzet" fokozódik...

2012. február 10. - 18:51 | Régió

PÁRKÁNY - A Magyar Koalíció Pártja aktivistái február 10-én délután négy órakor a Párkányból Érsekújvár felé vezető állami főút mentén a Štúrovo felirat alá felszerelték a Párkány feliratú helységnévtáblát.

Farkas Iván, az MKP alelnöke szerint felháborító, hogy a tavaly hatályba lépett törvény és az idén január elsejével életbe lépett kissebségi nyelvtörvény végrehajtó kormányrendelete ellenére az állami útkezelőség még mindig nem képes kihelyezni a magyar nyelvű helységnévtáblákat ott, ahol ez a törvény szerint is indokolt. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Híd párt már ősszel eldicsekedett azzal, hogy Párkányban is kinn lesz a magyar nyelvű tábla, de ez mindmáig nem következett be. Farkas Iván a Híd plakátját mutatta, amelyen a Párkány tábla, alatta pedig a Štúrovo tábla szerepel és ez a felirat: Köszönjük, hogy segíthettünk.

Ellenvetésünkre, hogy Juhász László, a kisebbségekért felelős kormányalelnöki hivatal vezérigazgatója szerint idén június 30-áig még nem törvényellenes állapot az, ha valahová addig nem kerül ki a magyar elnevezés, továbbá, hogy az állami útkezelőség szóvivője szerint Nyitra megye engedélyére várnak, hogy kihelyezhessék a táblákat és ha ezt megkapják, akkor egy hét alatt kirakják ezeket, az MKP alelnöke úgy válaszolt, ez ködösítés, csak a jószándékon és hozzáálláson múlik, hogy a táblákat kihelyezzék. Mint Farkas fogalmazott, ők most tulajdonképpen a Híd párt ígéretét korrigálták.

Vörös Péter, a Híd parlamenti képviselője úgy reagált, visszautasítja, hogy a Híd nem tartotta volna be az ígéretét, mert ők azt ígérték, hogy törvényes garanciát teremtenek ahhoz, hogy a magyar nyelvű helységnévtáblák kikerüljenek, és ez a garancia meg is született. Azaz a kisebbségi nyelvhasználati törvényre hivatkozva kormányrendeletben rögzítették, hogy a Párkány elnevezést is lehet használni. Tehát továbbra is érvényes az a mondat, ami az ominózus plakáton szerepel. Vörös hozzátette, köbölkútiként külön örömére szolgál, hogy az MKP a Párkány tábla alatt kampányol, mint kifejtette: a Híd a nemzetiségek számára kedvező törvénymódosításokat harcol ki, az MKP pedig táblákat helyez ki, ez így helyes.

-buch-