Juhos Ferenc - Alázattal az egészségügyért!

2012. február 13. - 16:30 | Régió

Neve  szorosan összefonódott a Hospic ellátással, úttörő volt ezen egészségügyi ellátás terén. Jövőre már tizedik éve lesz, hogy megnyitotta kapuit Nádszegen a Szent Erzsébet szociális és egészségügyi központ Juhos Ferenc irányításával. A Híd listáján az előkelő 16-ik helyről várja az előrehozott választásokat, és számít a szavazók bizalmára. Vele beszélgettünk.

Polgármester úr, miért pont a nagyon súlyos beteg és idős emberek ellátását választotta?

Gyermekkoromat együtt töltöttem a nagyszüleimmel, nagyon sok mindent hallottam tőlük és talán az is motivációként hatott rám. 13 évet pedig a galántai kórházban töltöttem el és ott is sok mindent megtapasztaltam, sok beteg embert láttam. A kettőt összevetve nem nehéz kitalálni, hogy miért is a "szociális-egészségügyi ellátás" megjelölés. Azt gondolom, hogy az idős és a beteg ember is a társadalom szerves része, és nem tehetnek róla, hogy megöregedtek, vagy megbetegedtek. Azt is tudom, hogy mindenki nagyon sokáig szeretne élni anélkül, hogy megöregedne és beteg lenne.

Naponta hallunk a kórházak rossz gazdasági helyzetéről, a nívón aluli betegellátásról. Ezzel szemben hogyan működik a Hospic?

Nem lehet és nem is szabad mindent általánosítani. Persze ahogyan gondok vannak a társadalom minden területén, ugyanúgy gondok vannak az egészségügyben is, de lehet, hogy csak jobban fel vannak nagyítva. Ennek ellenére mindig lesznek jól és jobban működő kórházak. Az a tapasztalatom, hogy a beteg ember érzékenyebb, másképp lát egyes dolgokat, és ha valamit nem adnak meg neki iziben akkor az már a komoly bajok kategóriájába tartozik. A kórházak nem gyárak, nem termelnek, de a működésükhöz komoly pénzforrásokra van szükség, amit azután jól kellene elosztani. Gondolom sokan megfigyelték, hogy amikor a kórházakról van szó, akkor a BETEGET senki még csak meg sem említi, pedig azt gondolom, hogy az első helyen a betegnek kellene szerepelnie, és csak ezután jöhetnek számításba más összetevők. A hospic is úgy működik, mint a működő kórházak egyike.

Polgármester úr, hogyan kapcsolódhat ehhez a politika?

Ha megfigyeljük a dolgokat, valójában minden a politikáról szól, vagy majdnem minden a politikától függ. Az elmúlt több mint 20 évben óhatatlanul még a fiókokba is belekerült a politika. Tehát ha akarom, ha nem, nap mint nap politizálok, még akkor is, ha talán nem is politikának nevezzük. A jogrendszerünk pedig néha rákényszerít bennünket arra, hogy aktív részesei legyünk a politikának, hát így jött ehhez ez a foglalkozás.

Lát kiutat az egészségügyben és a szociális szférában uralkodó állapotokból?

Természetesen látok, csak jóval egyszerűbben és kellő alázattal kellene kezelni az adott ágazatotokat. Nem szabadna a több ismeretlenű egyenletek megoldásába bonyolódni, mert akkor a megoldás még nagyon sokáig várat majd magára. És ami nagyon fontos, hogy a meglévő források ne kidobott pénzként szolgálják az adott ágazatot. Ennyire egyszerű, de néha nem szeretjük az egyszerű dolgokat és megoldásokat...

Március 10-én előrehozott választások, újra a 16-os szám van forgalomban, mit vár a választásoktól?

Őszintén megvallva még mindig valami reménykeltőt, valami jobbat. A 16-os szám társítva van a Híd pártjához és az én nevemhez. A Híd pártja már egyszer bebizonyította, hogy van helye a parlamentben és új pártként kormánytényezővé is vált. Reménykedem benne, hogy a választók újra zöldet adnak, hogy az elkezdett munkát lehessen folytatni. Az én 16-osom akkor ér valamit , ha a párt is jól szerepel, mert ez egy csapatmunka, és én azt szeretném ha csapatként szerepelnénk jól a megmérettetésen. Aki teheti vegyen részt a választásokon, tekintet nélkül arra, hogy kire adja szavazatát, mert március 10-én is minden szavazat számít.

(PR)

Címkék: Juhos Ferenc, PR-cikk