Lakos vs. polgármester: Mégis ki tartozik kinek?

2012. február 14. - 10:07 | Régió

DUNASZERDAHELY – Egri Anna, korábban dunaszerdahelyi, jelenleg hodosi lakos kereste meg szerkesztőségünket annak apropóján, hogy közel 600 eurós állítólagos tartozása miatt felkerült a városi adóslistára, jelenleg pedig már végrehajtás folyik ellene.

Szerinte ugyanis ez a tartozás jogtalan. Egy ilyen kijelentés önmagában mit sem ér, hiszen minden adós így „érzi”, Egri Anna azonban a városi hivataltól tavalyelőtt kapott igazolással ezt alá is tudja támasztani. Az állítólagos tartozása pedig tavaly került fel a város weboldalára, és a 2003-2009-es évek közt felhalmozott szemétdíjat tartalmazza. A kérdés, hogyan adhatott ki a városi hivatal igazolást arról, hogy nincs tartozása? Ennek próbáltunk utánajárni.

Egri Anna állítása szerint 2010-ben jelentkezett át Hodosba, de már a korábbi években, míg dunaszerdahelyi állandó lakhellyel rendelkezett, szintén Hodosban élt, és a szemétdíjat is e községnek fizette, ezt számlákkal tudja igazolni. Elmondása szerint e számlákat a dunaszerdahelyi városi hivatalban is bemutatta.

Ahogy azokat az igazolásokat is, amelyek fiai iskolalátogatásáról tanúskodnak. Két nagyobbik fia a korábbi években Somorjára, kisebbik fia pedig Ekecsre költözött, ő maga Ausztriában is dolgozott. Eme cselekményeket pedig rendre igazolásokkal támasztotta alá a városi hivatalban.

2010-ben dunaszerdahelyi lakását egy adásvételi szerződésen keresztül egyik fiának adta el, ehhez volt szüksége az igazolásra, miszerint a lakás addigi tulajának semmilyen tartozása nincs a város fel. Egri Anna elmondása szerint ezt a hivatal ki is adta, éppen ezért lepte meg, amikor végrehajtási eljárás keretén belül az állítólagos tartozását 20 eurónként vonják le özvegyi nyugdíjából.

Rákérdeztünk Hájos Zoltán polgármesternél is, hogy az ügy kapcsán történhetett-e félreértés, vagy egyéb hiba. E-mail-ben elküldött kérdéseinkre azt közölte, adósügyekben köti a titoktartási kötelezettség, ugyanakkor idézte az ide vonatkozó törvényt, amely szerint annak kell fizetnie szemétdíjat, aki állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkezik, lakáshasználatra jogosult, vagy lakáshasználó Dunaszerdahelyen. A hölgy fiainak igazolásai kapcsán szintén általános választ kaptunk, miszerint a hatályos városi rendelet szerint az a diák mentesül a szemétilleték fizetése alól, aki Dunaszerdahelyen kívül tanul, valamint átmeneti szálláshelyéről és iskolalátogatásáról is igazolást nyújt be. Mindezekről pedig 30 napon elül értesíteni kell a hivatalt.

„Az ominózus lakásban több személy lakott a kérdéses időszakban, és különböző időpontokban jelentkeztek át más lakhelyre. Az adásvételi szerződéshez az önkormányzat tulajdonában lévő lakás átruházásánál a kataszteri hivatal részére csatolni kell a tulajdonos, ill. lakáskezelő társaság igazolását arról, hogy a bérlő nem tartozik a lakbérrel és a lakáshasználattal kapcsolatos szolgáltatások díjával, más különben nem engedélyezi az átruházást. A hölgy esetében ilyen igazolásról van szó. A szemétdíj a helyi adók és illetékek kategóriájába és nem a lakáshasználattal kapcsolatos szolgáltatások közé tartozik, tehát nincs összefüggés az említett igazolás és az adóslista között” – vélekedett Hájos Zoltán. Erre reagálva Egri Anna kérdésünkre közölte, hogy nem önkormányzati lakásról van szó, hiszen a lakást 1995-ben megvásárolta, amit szintén dokumentummal tud igazolni.

A polgármester mindazonáltal ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálják a család adósságát, annak befejezéséig pedig leállítják a hatósági végrehajtást.

-para-