Ipoly- hidak: Csak a kormányközi megállapodásra vártak

2012. február 27. - 16:02 | Régió

IPOLYPÁSZTÓ / HELEMBA – A mai kormányközi megállapodás felgyorsíthatja a Helemba-Ipolydamásd, Ipolypásztó-Vámosmikola közti hidak megépítését – tudatta portálunkkal Wollent József, az Ipoly Unió elnöke.

"Azzal, hogy ma Pozsonyban Völner Pál és Ján Figeľ miniszteri szinten aláírták a határ menti infrastrukturális beruházásokról szóló kormányközi egyezményt, felgyorsul a Helemba-Ipolydamásd és az Ipolypásztó-Vámosmikola közti hidak megépítése is, hiszen a 10 millió eurós keret rendelkezésre áll, csak erre a megállapodásra vártunk már két éve" – nyilatkozta a Paraméternek az aláírás kapcsán Wollent József, az Ipoly Unió elnöke.

Mint arról már portálunkon is beszámoltunk, eddig többek közt tervmódosítás és telekfelvásárlási gondok miatt csúszott a Helemba-Ipolydamásd közti híd megépülése. Bár az uniós pályázati pénz megvan, mindkét híd projektjét egyszerűsíteni kellett, hogy beleférjenek a pályázati keretbe - taglalta Wollent József. A beruházó szlovák részről Nyitra megye, magyar részről pedig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A hidakat a magyarországi Uvaterv tervezte. A 10 millió eurós keret nagyjából feleződik a két hídra, a hidak az eredeti tervekhez képest nem lesznek olyan látványosak és betonból építik meg őket. Mészáros Ottó, Ipolypásztó polgármestere úgy nyilatkozott, a hidak 80 tonna teherbírásúak lesznek, de max. 12 tonnára korlátozzák az áthaladó forgalmat. Mindkét hídon lesz gyalogosátkelő és kerékpárút is.

Kosznovszky Henrietta, Helemba polgármestere arról tájékoztatott, hogy Nyitra megye már tárgyal azzal a helembai háztulajdonossal, akitől megveszik a házát, hogy a hídépítéskor ez se legyen akadály.

"Nyitra megye mindkét hídra már ősszel benyújtotta az építkezési engedélyt. Az építésügyi hivatal viszont éppen a kormányközi megállapodásra várt, hogy a dokumentumot kiadhassa. Ha az engedély meglesz, akkor a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mint támogató aláírja a támogatási szerződést a magyarországi pályázóval, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-vel azaz a NIF-fel. A NIF Nyitra megyével kivitelezési szerződést köt, ez után pedig nemzetközi közbeszerzést írnak ki a kivitelezésre. Véleményem szerint leghamarabb idén ősszel kezdik el a hidak megépítését" – vázolta a további teendőket Wollent József, az Ipoly unió elnöke.

Miként Wollent fogalmazott, a szükséges legiszlatív folyamatok lezárulta után a magyar tervezők szerint 1 év alatt megépíthető mindkét Ipoly-híd.

– buch –

Címkék: Ipoly-hidak, Ipoly