Pátosz és hasítás – MKP-s és Hídas kampányfilmeket elemeztünk

2012. február 28. - 13:19 | Régió

Összeállításunk célja nem az ítélethirdetés, mindössze egy lélegzetre összegereblyéztünk néhányat azon képviselőjelöltek kampányvideói közül, akik a választások után a szlovákiai magyarok és más kisebbségek, illetve a dél-szlovákiai régió képviseletét ígérik. Van köztük hivatalos, félhivatalos, és amolyan „fan made” kampányfilm is. Mindenki saját benyomásaira bízzuk, melyiket véli komolynak, komolytalannak, miközben azt, ugye, mind tudjuk, hogy a kampány során nincs olyan, hogy vicc!

Nos, elsőként álljon itt Czibula Ádám, a komáromi egyetemi HÖK-elnöki posztból az MKP listájának 11. pozíciójára átevező „független” jelölt által készített nyúlfarknyi videó:

Azt régóta tudjuk, hogy egy kampányfilm során a legkevésbé sem természetes merevség ül ki a kezdő – vagy inkább a legtöbb? – politikus arcára. Ez alól Czibula Ádám sem kivétel, és bár a felvétel pozitív üzenetet hordoz, a hóba rajzolt 11-essel a pátoszmérőn is magasra szökne a higany. A Buzera Productions elnevezésű kezdeményezés egyébként elkészítette ennek kifordított verzióját, ahol Justin Bieber zenei aláfestésére mesél Czibula „alteregója” egyetemi „tapasztalatairól” – a videót egyébként a Vimeo.com videómegosztóról az MKP kérésére törölték a szövege azonban ITT megtekinthető.

Egynéhány misét megér egy Misi nevű énekes állítólag önkéntes mulatósa is, íme:

Misi nótában mondja el a tutit, hogy melyik is „Berényi tuti lapja”, illetve hogy március 10-én mit kell tenni, de ezt már úgy is mindenki „tudja, fújja, az lesz a magyarok napja”…

A népzenei vonalat erősíti a Neszméri Tünde MKP-jelölt által közzétett felvétel is, amelyben az Elment a Lidi néni a vásárba című nóta dallamára egy „fan made” pártszöveg bíztat mindenkit:

Van ennek egy úgymond „modern” változata is, csuhajja:

Már komolyabb hangnemben robog tovább az MKP-s mozdony a Szülőföldünk felemelkedéséért című felvétellel, felsorolva a párt programjának tartalomjegyzékét. Tavaszi szél vizet áraszt – a pátoszfaktor ismét a maximumon:

Ez utóbbinak mintegy sűrített változatát kínálja a következő MKP-s kampányvideó is, amelynek elején enyhén megcsap az „Orbán-szag”, amint Berényi József és az operatőre észrevehetően ugyanazt a beállítást és pozíciót örökíti meg, mint a magyar kormányfő Facebook-os videóüzeneteiben, például ITT.

A felvétel egyébként energikus, és ezzel az MKP-választóinak fiatalabb generációit is megszólíthatja. Nem mellesleg, ebben van a legtöbb kézfogás…

Ezzel szemben meglehetősen laposra sikeredett az MKP ifjúsági szervezete, a Via Nova ICS kampányfilmje, amely csak annyiban tér el a billboardjuktól, hogy ebben néha pislognak, illetve megmozdul a kezük. Pedig éppen ezzel kéne fiatalokra vadászniuk…

Az MKP-s oldalról a végére maradt a legütősebb: Viola Miklós komáromi jelölt, akinek videója már az első momentumtól felkelti a figyelmet, mondhatni magával ragad, és a nézője kíváncsi a történet végkifejletére. Egyféle „testvérharcról” mesél, ahol a 2009-ben megszülető két utód közül elsőként a fiatalabbik tűnt életképesebbnek, ám néhány év múltán az idősebb új erőre kapott… Viola Miklós mindenesetre szónoklási stílusban elleshetett ezt-azt Orbán Viktortól:

Lássuk az érem másik oldalát. Mondhatnánk azt is, hogy a Híd ausztrálokkal „hasít”, ugyanis Bastrnák Tibor „fan made” felvételében az AC/DC, míg Dakó Sándoréban a szintén ausztrál Pendulum szolgáltatja a ritmust. Kezdjük előbbinél:

„Iron Basti” már bejárta a közösségi portálokat, a korábbi komáromi polgármester a Vasember felszerelésébe bújva küldi haza a Fico-Mečiar-Slota triumvirátust, majd a parlament előtt landol. Hogy oda beléphet-e ismét, az nemsoká eldől. A történet és az üzenet egyszerű, mint egy faék, a menő expolgi rendet tesz a gonoszok közt. De ugye a gonoszok mindig újjáélednek, úgyhogy várjuk a folytatást…

Dakó Sándor is akciósra veszi a figurát, második kampányfilmje nagyrészt az elmúlt hetek általa szervezett eseményeire reflektál:

Az első fél perc lassításainak emelkedettségét elhárítja a Pendulum szerzeményének repesztése a következő percben, miközben Dakó és udvarhölgyei mindenkit „kiosztanak”. A darab kiérdemelheti azt a címet, amelyben a legtöbb névjegykártyát osztják szét, másrészt pörgésben nem nagyon van, ami felvehetné vele a versenyt. Az LMFAO slágere a videó második felében azért megnevettethet, ha eszünkbe jut ez ITT.

A nagykaposi Boczán Ferenc Dakó Sándor első kampányfilmjéhez hasonlóan szülővárosára és annak szeretetére hívja fel a figyelmet:

Boczán mellett a Híd vezető politikusai és a régió közéleti személyiségei érvelnek. Természetesen pozitív üzenetet hordoz magában ez a felvétel is, a legfőbb hátránya viszont, hogy borzasztóan hosszú (öt és fél perc) és vontatott, a nézője pedig hamar elvesztheti az érdeklődését, hogy újabb és újabb véleményeket hallgasson meg a jelöltről.

Renáta Lenártová kampányfelvételének első percében alig történik valami, és őszintén szólva az aláfestő zenével együtt elsőre a Bebe TV nevű gyerekadó állatmeséit juttathatja eszünkbe:

A második felében kapunk egy stadionbeli hangadó öregurat, aki a kamera mellé nézve (olvasva), néha kifele kérdezve kampányol a hölgy mellett. Hát ez így egy kissé ciki…

A végére maradt Cúth Csaba komáromi nyelvész kampányfilmje, ami összességében talán a legjobban sikerült az itt felsoroltak közül – bár ezt mindenki maga döntse el:

Cúth Csaba felvétele ugyanis a kötelező körökön – pozitív történet és üzenet – kívül jó időt fut a kampányvideók terén olyan nem megszokott területen is, mint az ötlet és a finom humor, önirónia.

A kampányfilmeket természetesen a teljesség igénye nélkül gyűjtöttük össze, ezért is kérnénk mindenkit aki még ismer további videókat, közölje a hozzászólásokban!

Melyik videó nyerte el leginkább a tetszésedet? Szavazz a Facebookon!

-para-