Vásárcsarnok és kórházi parkolók épülhetnek Dunaszerdahelyen

2012. március 2. - 13:47 | Régió

DUNASZERDAHELY – A Híd párt városi képviselői, Benkóczki Vendel, Dakó Sándor és Ravasz Marián, valamint Sebők Pál közlekedésügyi szakértő és Dr. Földes Károly tartott sajtótájékoztatót a kórház közelében megépítendő magánparkolók, illetve egy a helyi termelőket támogató vásárcsarnok megépítéséről.

Benkóczki Vendel kifejtette, hogy a vásárcsarnok a Kondé püspök utca és a Galánta út között lévő kihasználatlan telken, az adóhivatal mellett épülhetne meg. A telek magánkézben van, a tulajdonosa azonban az eredetileg tervezett multifunkciós épület helyett a képviselőkkel egyeztetve egy oldalról nyitott, felülről fedett vásárcsarnokot építene, ahol az elhelyezett standokon a régió termelői árulhatnák portékáikat.

„Lényegében egy fedett vásártér alakulna ki, a helyi termelők versenyképessége ezáltal nőne a multikkal szemben. A magánberuházó célja, hogy az önkormányzattal partnerként pályázhassanak ennek állami, illetve uniós támogatására” – szögezte le kérdésünkre Dakó Sándor. A képviselők közölték, hogy az önkormányzat és a privátszféra együttműködésével kialakítandó vásárcsarnok projektjét teljes mértékben támogatnák.

A sajtótájékoztató második témája a kórház környékén tapasztalt parkolási gondokra javasolt megoldás volt. Ez esetben is egy magánberuházó projektjét jelenti. Dr. Földes Károly a tulajdonosa az Október utca és a Nagyabonyi út kereszteződésénél található kihasználatlan teleknek. Mint azt Földes Károly közölte, tanácskozott az ügyben Dakó Sándorral, majd felmerült az ötlet, hogy egy parkolót építhetne oda. A javaslatuk szerint a telek tulajdonosa magánpénzből több mint 50 férőhelyes parkolót alakítana ki, amely bár fizetős lenne, de nem kerülne többe, mint a városi parkolás.

„Egy ilyen megoldás jelentősen enyhítené a parkolási gondokat a kórház környékén, még ha nem is ingyenes. Az önkormányzat ugyanis sajnos abba nem tud beleszólni, hogy a megye a kórház területét – ahol ingyenes parkolókat alakíthatnának ki – milyen célokra használja fel” – emlékeztetett kérdésünkre Dakó Sándor.

A város felőli telket, mint arról korábban írtunk, a megye eladta a Billának. Dakó kifejtette, hogy „a képviselők építésügyi bizottsága részéről, bár csak javaslattevő funkciónk van, tehát a városháza dönt az engedélyekről, kikötéseket fogalmaztunk meg, és csak akkor változna a negatív álláspontunk, ha bizonyos feltételek teljesülnek.” E feltételek közt említette, hogy a Billa projektje csak kisteherautókat tartalmazhat szállító járműként, a beszállítást pedig este 10 és reggel 5 óra között kellene megoldaniuk. Mindemellett pedig a Billa által eredetileg tervezett 50 mellé további 50 nyilvános parkolót kellene építeniük.

para-