Szombaton népszavazáson törölnék el a Tešedíkovo megnevezést a perediek

2012. március 9. - 10:58 | Régió

Szombaton a község lakossága népszavazáson dönthet arról, hogy a település szlovák megnevezése szlovákul is Pered legyen - a jelenlegi Tešedíkovo helyett.

A kezdeményezés a peredi önkormányzati képviselők nevéhez fűződik. A község történelmi megnevezése Pered, még a település szlovák nemzetiségű lakosai is a mai napig ezt használják a hivatalos szlovák helységnév, Tešedíkovo helyett - közölte a SITA hírügynökséggel Borsányi Tibor polgármester.

Írásos formában először 1237-ben esett szó a településről, Purud formában - ebből alakult ki a későbbi, Pered megnevezés. 1948-ban a kommunista hatalom Samuel Tešedík, evangélikus lelkész és pedagógus nevét adta a községnek.

A helység magyar megnevezése eddig is Pered volt, de a polgármester elmondása szerint ez nem csupán magyar elnevezés, mivel maga a szó magyarul nem jelent semmit. "Ez a falu történelmi megnevezése" - fűzte hozzá Borsányi, aki szintén a névváltoztatás mellett áll.

A spórolás érdekében a népszavazást az előrehozott parlamenti választásokkal egy időben tartják, így a referendum összköltsége csak 400 euró.

(sita/parameter)