Boldoghy Olivér nem szavazhatott Komáromban

2012. március 10. - 11:58 | Régió

Nem adhatta le szavazatát Komáromban Boldoghy Olivér, aki előzőleg felvette a magyar állampolgárságot, és ezért neve nem szerepelt a választói jegyzékben.

Boldoghy feleségével és lányával érkezett a komáromi 26-os számú választókörzetbe. Hozzátartozói akadály nélkül szavazhattak, személyi igazolványa felmutatása után viszont a válaszási bizottság tagjai közölték vele, hogy nem szerepel a választói jegyzékben. A bizottság azt tanácsolta neki, hogy forduljon az ügyeletes járási bírósághoz.

Boldoghy a bizottság tagjaival közölte, hogy megsértik alkotmányos jogát, valamint hozzátette, hogy az alkotmánybíróságon jelenleg vizsgálnak egy beadványt, ami szerint alkotmányellenes az állampolgársági törvény - ő pedig a taláros testület döntéséig Szlovákia állampolgárának tekinti magát. "Szégyen Szlovákiára, hogy kettős mércét alkalmaz. Arra biztatom azokat, akiknek még van választójoguk, hogy éljenek vele és olyan embereket válasszanak, akik meg akarják változtatni ezt a törvényt".

A szavazási kísérletnél jelen volt Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezet elnöke, aki az újságíróknak elmondta, Boldoghy Olivér beadványát is elkészítették az Emberi Jogok Európai Bíróságához, és mindenkinek, aki kéri, ingyenes jogi segítséget biztosítanak.

(parameter/MTI)