Továbbra sincs befektető a nagymegyeri ipari parkban

2012. március 22. - 11:45 | Régió

NAGYMEGYER - A képviselő-testület tegnap megtartott ülésén elfogadták a város főellenőrének módosító javaslatát, miszerint csak az adókat érintő tartozásokat lehet az önkormányzat által nyilvánosságra hozni, ez a természetes személyek esetében 160 euró, míg a jogi személyek esetében 1600 euró feletti összeg.

A várossal szembeni adótartozók névsora az adott év december 31-i állást tartalmazhatja. Ezzel a módosítással a törvény előírásaihoz igazodott a korábban elfogadott határozat.

Néveri Sándor polgármester beszámolójából kiderült, hogy az autókomponenseket gyártó helyi Webasto-Edscha Cabrio cég visszalép a nagymegyeri ipari parkban tervezett beruházásától, maradnak a jelenlegi telephelyükön, ahol egy 7 ezer négyzetméteres csarnokot építenek fel. Így továbbra sincs befektetője az I/63-as főút mellett kijelölt ipari parknak.

Évek óta húzódó kérdés a Tesco üzletlánc boltjának felépítése a stadion tőszomszédságában. Ezzel kapcsolatban a polgármester tájékoztatta a képviselőket, hogy éppen a plénum napján írta alá az építkezési engedélyt, mely 15-20 napon belül érvénybe is léphet. Az építkezés realizálásában akkor várható időcsúszás, ha az érintett terület valamelyik szomszédja kifogást emelne ellene. „Nagy valószínűséggel a Tesco fel fog épülni az idei évben” – jegyezte meg Néveri. Aki azt is elmondta beszámolójában, hogy az Eper utcában felépítendő új szociális bérlakások kivitelezőjével már aláírta a szerződést, melyhez két, a város érdekeit szem előtt tartó függeléket is csatoltak.

Az izsapi városrész vízelvezető rendszerének kitisztítására az enviromentális alapból kap támogatást az önkormányzat, de előbb az munkálatokat kell elvégezni, majd utólag kiszámlázni az érintett minisztérium felé. A Vasút Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda felújítására 40 ezer eurót pályáztak meg, választ még nem kaptak.

Kiderült az is, hogy a város központi zónájának felújítási beruházása kérdésessé vált, mert a közbeszerzés még mindig nincs meg, ugyanis a közbeszerző hiányos munkája miatt az önkormányzat eleshet a több mint 500 ezer eurós pénzcsomagtól. A még el sem kezdett kivitelezési munkálatokat május végéig kellene befejezni. A képviselői interpellációkban szó volt a Csicsó felé vezető út mellett található egykori szeméttelep áldatlan helyzetéről, a konténeres tárlókban található műanyaghulladék időbeni elszállításáról, a kóbor kutyák befogásáról, a lakótelepeken található gazdátlan autókról, a szociálisan nehezen kezelhető emberek viselkedéséről, akik a főtéren lévő parkban fogyasztanak alkoholt, végzik szükségleteiket, mindezt néhány méterre a szlovák alapiskolától.

A Gagarin utca lakosai mostohagyereknek érzik magukat, mert arrafelé se a hótoló, se a söprő-, se a locsolóautó nem jár. Az izsapi városrészben található Körte utca kiépítésére a közeljövőben lakossági fórumot hív össze a polgármester. Több képviselő is kritizálta a Nagymegyeri Hírmondó városi lapot, annak tartalmát - Görföl Vilmos városatya meg is jegyezte, hogy az közpénzen finanszírozott agymosó politikai eszköz, legalábbis a két utolsó száma. A lap nem a többség véleményét tükrözi – tolmácsolta lakosok meglátását egy másik képviselő. A polgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte, bárki véleményét megjelentetik, és a két szerkesztőt sem cenzúrázzák.

A testület elfogadta a városi rendőrparancsnok 2011-es évről szóló jelentését, a Nagymegyeri Városi Sportklub Kft. és a Lakásgazdálkodó Vállalat Kft. 2012-re szóló gazdasági tervezetét és tevékenységi szándékát, viszont ugyanezt a Termál Kft. esetében elutasította azzal, hogy azt dolgozza át a társaság. A délután négy órakor kezdődő plénumot este tíz óra előtt néhány perccel berekesztette a polgármester, folytatása március 26-án következik.

Kovács Zoltán