Thermalpark: Bugár, Dakó és Garay az elnökség régi/új tagjai - kérdés, hogy meddig?

2012. április 17. - 20:19 | Régió

DUNASZERDAHELY – Érdekes folyamatokat hozott, és még hozhat is a termálfürdő ügye. Három tagot megszavaztak a társaság elnökségébe, de ha ragaszkodik álláspontjához, akkor a polgármester megvétózza. Azonban ha a jelenleg igennel szavazók újra e jelöltek mellett döntenek, az elegendő lenne a polgármesteri vétó megtöréséhez.

Tegnapi előzetesünkben (ITT) már kifejtettük a termálfürdővel kapcsolatos frakciócsörte történetét. A Híd képviselőcsoportja azóta eljuttatta a város lakosaihoz hírlevelét, amelyben többek között nehezményezték, hogy a termálfürdő elnökségének ügye „sajnos most sem szerepel az önkormányzati ülés programpontjai között”.

Csetepaté a hírlevél miatt

Vélhetően ez okból kifolyólag döntött úgy a Híd-frakció, hogy programmódosításként mégis csak beterjesztik a csonka elnökség problémájára megoldást találni hivatott javaslatukat. Ez meg is történt a keddi ülésen. A. Szabó László alpolgármester ugyanakkor értetlenül fogadta mindezt, ugyanis elmondása szerint Ambrovics Ferenc (Híd) a múlt hét közepén felkereste őt. „Ambrovics úr arra kért, hogy ne szerepeljen napirenden a termálfürdő kérdése, hanem majd május 15-én szavazzunk róla, addig pedig folytassunk tárgyalásokat a közgyűlést képviselő polgármester bevonásával. Meglepett, de tudomásul vettem, majd a polgármester ez alapján hívta össze az ülést. A Híd frakciója azonban egy nappal később ezzel a hírlevéllel árasztotta el a várost” – magyarázta A. Szabó.

A javaslat megtárgyalásánál egyúttal elmondta, hogy az sem formailag, sem tartalmilag nem felel meg az ügyrendi követelményeknek, mindazonáltal szeretné, ha szavaznának róla.

Ambrovics azzal reagált, hogy az egész lényege, hogy féléve csonka elnökséggel működik a termálfürdő, és ez nem egészséges állapot. „Az itt lévő képviselők ezelőtt egy évvel szó nélkül megszavaztak egy nagyobb összeget 2,8 millió eurót, most nincs lehetőségünk arra, hogy beleszóljunk a fürdő életébe. Amíg szavazni kellett, addig jók voltunk, most pedig nem vagyunk jók” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy lehetne azon filozofálni, hogy megfelel-e a követelményeknek, de egy konkrétan megfogalmazott javaslatról van szó, amiről szavazni kellene.

A javaslat szerint pedig a termálfürdő elnökségébe a jelenleg ott helyet foglaló Keszegh Pál (MKP) mellé Dakó Sándort (Híd) és Bugár Zoltánt (független) ültetnék. Ők ugyanakkor azok a képviselők, akiket Hájos Zoltán tavaly vitatott körülmények között leváltott.

A polgármester szintén kifejtette nézetét, elsőként a Híd hírleveléről, majd a beterjesztett javaslatról is. A hírlevél tartalmazza, hogy „kellemetlenné vált a személyük (a leváltott elnökségi tagoknak – a szerk. megj.), a polgármester ezért eltávolította őket. Az ok: A felügyelő bizottság, és a két elnökségi tag számos olyan visszaélést és hiányosságot tárt fel a fürdő gazdálkodásával kapcsolatban, amelyekkel Keszeghék jelentős anyagi károkat okoztak a vállalatnak, ezáltal a városnak, vagyis a város polgárainak”. Nyilván többek között arra gondoltak, amiről tavaly május végén konkrétabban is tájékoztatták a nyilvánosságot. Összefoglalva: ITT.

Hájos Zoltán a hírlevélben taglaltakra úgy reagált, hogy ha tényleg az lett volna az érdeke, hogy a Híd képviselői ne jussanak hozzá további információkhoz, akkor a felügyelő bizottság tagjait is visszahívja. „Ez nem történt meg, amit a hírlevélben állítanak, az így ilyen formában hazugság” – állította. Hozzátette, hogy az elnökség tagjai felróható módon viselkedtek, aminek következménye a zárás kései leadása, és egy végrehajtói eljárás lett. A leváltással kapcsolatos érvek és ellenérvek tavaly decemberben hangzottak el – erről ITT tudósítottunk. Ami további tény, hogy a termálfürdő elnökségét tavaly márciusban, tehát röviddel az adóbevallás és a zárás beadási határideje előtt szavazták (ITT) meg és nevezték ki Dakóstul, Bugárostul. Utóbbit akkor még MKP-s színekben – ezáltal alakult ki a 3:2-es akkori arány az elnökségben az MKP javára.

A polgármester jelezte: ha ugyanazokat jelölik, vétózni fog

Hájos Zoltán szerint, amivel decemberben érvelt a leváltásuk mellett – tegyük hozzá, hogy Andrássy Ferencet (MKP) is leváltotta – az ma is érvényes, és ha ugyanazon személyeket jelöli a Híd-frakció, akkor álláspontja mellett kitartva megvétózza a javaslatot. „Nem szimpátia kérdése, hanem pragmatizmus” – szögezte le.

Bachman László (Híd) nem sokkal ezután így reagált: „A termál-ügy azért húzódik, mert a polgármester eldöntötte, hogy Bugár Zoltánt nem akarja a fürdő vezetésében látni.” (Bugár a polgármesterrel való összetűzéseikről ITT mesélt.) Bachman hangsúlyozta, hogy tiszta vizet kellene önteni a pohárba, és egy rendes döntést hozni.

A személyét érintő, a hírlevélben leírt vádakra kívánt reagálni Keszegh Pál (MKP), aki szerint ha a képviselők valóban úgy gondolják, ahogy azt leírták, akkor polgári kötelességük volna feljelentést tenni. Mindazonáltal kijelentette, hogy a fürdő ügye nem politikai döntést kíván, hanem szakmai elképzelések megvalósítását. Úgy vélte, a legfőbb hiba, hogy azon személyek, akik tenni akarnak a fürdőért, nem ültek le, hogy megbeszéljék, hogyan is nézzen az ki. Hozzátette, hogy bár csak csonka elnökség irányítja a fürdőt, az nem keveredett olyan adósságba, hogy azáltal bajba kerülne, egyúttal a bank is azért nyújtott jó feltételekkel 2,8 milliós hitelt a fürdőnek, mert az olyan kondíciókkal rendelkezik, hogy azt képes törleszteni. Leszögezte, hogy a vita mindössze a személyek kérdésében csapódik le.

A. Szabó László végeredményben kijelentette, szégyelli, hogy egy olyan képviselő-testület tagja, „ahol hírlevelekről kell beszélgetnünk, ahol alaptalan vádaskodások hangozhatnak el következmények nélkül”. Az MKP nevében mindazonáltal Garay Lászlót javasolta az elnökségbe, Keszegh Pál mellé.

A vita végén szavaztak is, mégpedig elsőként Garayról, akit mind a 23 jelenlévő képviselő támogatott. Dakó és Bugár jelölését azonban csak 15-en, egy ellenszavazat, és hat tartózkodás mellett, egy képviselő pedig nem szavazott. A helyzet ezáltal egyelőre úgy áll, hogy az elnökségben az MKP-t Keszegh Pál és Garay László képviselő, míg a Híd és függetlenek frakcióját Dakó Sándor és Bugár Zoltán. Amennyiben a polgármester – ahogy arra már közvetetten utalt is – él a vétójogával, akkor a testület adott esetben újra szavazhat a jelöltekről. Ebben az esetben a jelöltek mellett szavazó 15 képviselő újbóli „igenje” elegendő lehet a vétó megtöréséhez.

-para-