TÉRAFFÉR: Tiltakoztak még a tiltakozók ellen is...

2012. április 27. - 21:04 | Régió

DUNASZERDAHELY – Mint ahogy arról korábban írtunk, néhányan sípszóval és transzparensekkel tiltakoztak a VMK előtti tér átadása alatt.  Megkérdeztük az érintetteket.

A tiltakozás apropója a tér rekonstrukciós munkálatai során a polgármester által elkövetett hibák nyomán kialakult helyzet volt, emiatt ugyanis az EU-s finanszírozású projekt 1,2 milliós összegéből mintegy 300 ezer eurót a városi költségvetésből kellett kifizetni. Eredetileg csak 5%-os önrészt kellett volna vállalnia az önkormányzatnak, ami nagyságrendileg 60 ezer eurót tesz ki a büntetés mellett.

A Térszentelőn Hájos Zoltán beszédét zavarta meg néhány tüntető a hátsó sorokból, 250 ezer euró / Nem felejtünk feliratú transzparenseket maguk elé tartva, egyikük még sípolt is a beszéd alatt.

Mindkét tüntető nevét vállalva nyilatkozott a Paraméternek. Tóth Erzsébet elmondta, bár nem ismeri az ügy teljes hátterét, csak a média által közölt információkat, elítéli, hogy ilyen módon egy ekkora mennyiségű pénzt vettek ki az adófizetők zsebéből, és a polgármestert tatja felelősnek mindezért. Közölte azt is, hogy egy építkezési engedélyeztetés révén személyes ügye is folyamatban van a polgármesterrel, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy akkor is itt tiltakozna, ha azt nem negatívan bírálták volna el, ugyanis dunaszerdahelyi polgárként és adófizetőként joga van mindezt számon kérni.

Ellene lépett fel egyébként Bugár György városi képviselő is (a képen és videónkon is látható módon). Rákérdeztünk, miért is cselekedett így. "Joga volt kifejezni a véleményét a hölgynek, ahogy nekem is. Felháborít viszont, hogy a teljes igazság tudta nélkül tiltakozik ez ellen. Nem értek egyet vele" - fejtette ki röviden a képviselő.

A két transzparenst tartó tüntetőhöz egyébként már akciójuk kezdetén odamentek a városi rendőrök, és megpróbálták őket jobb belátásra bírni. Csiba Tibor városi rendőrparancsnok egyetértett azzal, hogy jogukban áll tiltakozni, ugyanakkor szerinte csak a média figyelmét szerették volna magukra irányítani a sípolással. "Nem történt semmilyen komoly incidens. Jogukban áll tüntetni, de egy kulturális eseményt nem kellene megzavarniuk a sípolással. Erre szerettük volna felhívni a figyelmüket" - közölte a Paraméterrel Csiba Tibor. Kérdésünkre, hogy lehetnek-e következményei annak, hogy egy fiatal férfi kitépte a hölgy tüntető kezéből a transzparenst, elmondta, hogy ő maga nem látta az esetet, de tudomása szerint feljelentést nem tettek az ügy kapcsán. "A szóbeli figyelmeztetés és a megbeszélés híve vagyok, senkinek nem szeretnénk felesleges komplikációkat okozni" - szögezte le.

A másik tiltakozó, Sebők Pál szintén magánszemélyként demonstrált. Sebők egyébként a városi képviselő-testület mellett működő építésügyi szakbizottság külső szakértője, eljuttatta szerkesztőségünkbe írásbeli állásfoglalását az üggyel kapcsolatban, amit az alábbiakban közlünk:

"A polgármester köszöntőbeszédének bojkottja a VMK előtti tér ünnepélyes átadása alkalmából – mint személyes tiltakozás

Mint a város lakosa, ma nyilvánosan kinyilvánítottam véleményemet a polgármester köszöntő beszéde kapcsán, amit a VMK előtti tér befejezése és felszentelése alkalmából tartott.

És miért is?! Azért, mert nem tűnt megfelelőnek, hogy a polgármester, aki nyilvánosan elismerte hibáját a tér felújítási munkálatainak elhúzódása és az okozott kár (legkevesebb 250.000,-eur) kapcsán, ünnepélyesen kiálljon a közönség elé, mintha mi sem történt volna és beszédet mondjon mintha az ő érdeme lenne. A polgármester, aki jó pár hónapig tudatosan hazudott a lakosoknak a térfelújítási munkálatok csúszása kapcsán, aki nyilvános versenytárgyalás nélkül kiadta a megbízást az építészeti munkákra. Akkor annak a polgármesternek nincs erkölcsi joga bármilyen nyilvános funkcióra, talán még nem nyilvánosra sem (ha törvénysértésre került sor), nem még hogy fogadja az ovációkat a térrel kapcsolatban.

Úgyhogy bátorságot gyűjtöttem és eldöntöttem, hogy kinyilvánítom személyes civil véleményemet erre az arcátlanságra reagálva, füttyszóval és egy kisebb transzparenssel a polgármester beszéde alatt. Meglepetésemre, a városi rendőrség, Bugár György MKP-s képviselő és más támogatóik beavatkozása ellenére is, akadt pár jelenlevő, akik támogatták a tiltakozásomat, akiknek ezúton is szeretném megköszönni.

Ha értékelem a tiltakozásomat, eredményes volt. De főleg VOLT, mert városunk lakosai kevéssé ellenőrzik az általunk választott képviselőket, akik úgy gondolhatják, hogy bármit megtehetnek. Nagyon örülnék neki, ha ez megváltozna.

És a városi rendőrség valamint néhány jelenlevő hozzáállása? Én és más szimpatizánsok erőszak nélkül, sértegetés nélkül adtunk hangot a véleményünknek, alkotmányos jogunkkal élve. A városi rendőrök két-három perc után el akarták venni a sípot és a transzparenst, ami nem sikerült nekik. Azt beszélték nekem, hogy szégyent csinálok a városnak. Ha ez így van, akkor milyen képet mutat a városról a polgármester, kérdezem én?!

Itt szeretném leszögezni, hogy ez nem politikai akció volt, hanem személyes civil véleményem kinyilvánítása.

Sebők Pál"

-para-