Júniustól stratégiai partnert kereshet a kórház

2012. április 28. - 09:29 | Régió

DUNASZERDAHELY – Tibor Mikuš, Nagyszombat megye elnöke a járási kórházban pénteken tett látogatása során elmondta, a kórházat működtető részvénytársaság júniusi közgyűlésére már elrendeződnek a vagyonjogi viszonyok az intézmény és a megye között.

Mikuš a pénteki sajtótájékoztatón beszélt az egészségügy rossz finanszírozásáról, és arról is, hogy ebben milyen további törést jelent az orvosok és nővérek bérének emelése, amit egyébiránt indokoltnak tart, azt viszont veszélyesnek, hogy az állam előírja, de fedezetet nem nyújt rá.

Legkésőbb ősz végére csődhelyzetbe kerülhettek volna a kórházak

Kifejtette, hogy korábban a három megyei kórház (Dunaszerdahely, Galánta, Szakolca) éves 7-9 millió eurós forgalmához viszonyítva a nagyságrendileg 300 ezer eurós éves veszteség alacsonyabb százalékot jelentett, mint a béremeléseket követő 1,5 milliós hiány, ami által hamar csődhelyzetbe kerülhetnek az intézmények. A törvény ugyanis előírja, hogy amennyiben a veszteség eléri a társaság alaptőkéjének a felét, akkor be kell jelenteni a csődhelyzetet. Márpedig a megyei kórházak alaptőkéje eddig mintegy 2 millió eurót tett ki. „Hamar kiszámoltuk, hogy a törvény elfogadása után a kórházainkban legkésőbb ősz végére meghaladja a hiány az alaptőke felét” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy a csődhelyzet bejelentése még nem végletesen tragikus, viszont feszültséget kelt az alkalmazottakban, és nyilván a páciensek is elfordulnak.

A megyei elnök emlékeztetett, hogy már novemberben felállítottak egy csoportot, amelyen belül a megoldási lehetőségekről tanácskoztak. „Olyan stratégiát készítettünk elő, hogy a kórházak alaptőkéjét megnöveljük azokkal az ingatlanokkal és vagyonnal, amelyeket eddig is használt, de eddig a megye tulajdonában voltak. Így mindegyik kórházunk kb. 5 milliós tőkével rendelkezhet. Ennek köszönhetően, ha a kormányunk nem is alakítja ki a megfelelő feltételeket azonnal a kórházak finanszírozása tekintetében, akkor sem fognak a kórházaink ebben az évben csődhelyzetbe kerülni, és talán még jövőre sem. Van másfél-két évünk stratégiai partner keresésére” – szögezte le.

Aláhúzta, hogy a nővérek bére terén egyértelműen respektálják a törvényt, és semmire nem kényszerítik őket. Hozzátette, hogy aláírt viszont egy beadványt, amelyet az ombudsmanon keresztül eljuttatnak az alkotmánybírósághoz. Alkotmányellenesnek tartja, hogy az állam törvény által előír bizonyos dolgokat, amire viszont nem nyújt fedezetet.

Stratégiai partnert kereshetnek júniustól

Elmondta azt is, hogy a dunaszerdahelyi kórház esetében a vagyon átruházásáról szóló határozat elfogadása az április 11-i kerületi önkormányzati ülésen történt meg. A folyamat viszont körülbelül júniusig eltart. Hozzátette, ezzel egyidejűleg elemezték, hogy melyek a legfontosabb területek az egészségügyi ellátás javítása terén. „Egyértelműen rekonstrukcióra szorultak az ortopédiai termek és egy új CT-t is be kell szerezni. Ezeket viszont finanszírozni is kell. Ennek érdekében elemezzük, hogy mely vagyonra van mindenképpen szüksége a kórháznak, a maradékot pedig megpróbáljuk eladni. Itt a kórház igazgatótanácsa megkapta a jogot, hogy eladja a felesleges vagyont. Meghatározták azokat a területeket, amelyekre a kórháznak nincs szüksége, és amelyek eladásával javítható a parkolás helyzete is” – fogalmazott. Hangsúlyozta, támogatást nyújtanak a kórháznak, hogy a csölösztői gyógykezelő intézet megszűnése esetén annak tevékenységi köreit átvehesse a dunaszerdahelyi intézmény.

Mikuš kijelentette, hogy stratégiai partner keresése a kórház szerveinek, igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának, valamint Hájos Zoltán polgármesternek a feladata. Előbbit Kvarda József megyei alelnök, utóbbit Pázmány Péter volt polgármester vezeti. Mikuš hozzátette, hogy éppen azért alakították ki ilyen módon a részvénytársaságokat, hogy a „hazaiak” kereshessenek stratégiai partnereket, és törekedjenek arra, hogy azok a régióból jöjjenek, mivel azok a kereskedelmi érdekeken kívül másként is kötődhetnek az intézményhez.

„Az igazgatótanács azonnal reagálni fog a kormányprogram egészségügyi részének tartalmára. Meglátjuk, várhatunk-e valamit a kormánytól, vagy a magunk útját kell járnunk. Az igazgatóság ezt követően meghatározhatja a stratégiai partner belépésének feltételeit, és az év végére megtudhatnánk, hogy van-e erre érdeklődés, vagy sem. A júniusi közgyűlésen már rendelkezésre áll majd a teljes vagyon, amely által a kórház egy rendezett vagyonjogi viszonnyal rendelkező társasággá válik. Ezáltal megteremtődik a bázisa egy majdani stratégiai befektető érkezésének” – fejtette ki.

-para-