Párkány: Óvodák csak július közepéig?

2012. április 30. - 14:08 | Régió

PÁRKÁNY - A Convertis üzemnek eladandó telekről, a polgármester és a főellenőr fizetéséről, valamint a könyvtár átköltöztetésének időpontjáról is döntött legutóbbi ülésén a város önkormányzata.

A képviselői interpellációk keretében a legnagyobb vitát a párkányi óvodák nyári látogatottsága váltotta ki. Ján Oravec polgármester ezzel kapcsolatban kifejtette, a tavalyi év látogatottsági adataiból kiindulva valószínű, hogy az óvodák idén csak július 15-ig lesznek nyitva. "Azt tapasztaljuk, hogy mindig július első két hetében van érdeklődés a szülők részéről, aztán ez az érdeklődés fokozatosan csökken" - hangzott el.

"Ez után az időpont után gyakran már azok a gyermekek sem járnak rendszeresen, akiket bejelentettek. Emiatt pedig az óvónők sokszor felesleges létszámban dolgoznak, holott szabadságolhatnának is. Vagy pedig otthon lógnak a telefonon, hogy szolgálatba hívják őket. Épp ezért gazdaságosabbnak és ésszerűbbnek tartom azt, ha nyáron csak július 15-ig lesznek nyitva az óvodák" – taglalta az ülésen a polgármester.

Korábban kell egyeztetni a szülőkkel

Vitkó Andrea, az önkormányzat kulturális, ifújsági és sportbizottságának elnöke szerint 2010-ig még automatikusan nyitva tartottak a párkányi ovik júliusban és és augusztusban is. Szerinte a nyári látogatottságról készült felmérést tavaly későn, májusban végezték el, és ez nem biztos, hogy a valós igényeket tükrözte, mert a szülők nagy része májusban már betervezte a nyári szabadságát. Úgy vélte, júliusban még mindenképp szükség van arra, hogy az óvodák nyitva tartsanak, másrészt pedig evidens, hogy sokkal hamarabb kell a szülőkkel egyeztetni a nyári óvodába járásról, így a szülők és az óvodák is biztosabban tudnak tervezni.

Ján Oravec válaszában kifejtette, tudatosítani kell, hogy ez nem csak a szabadságoktól, hanem a különféle, higiéniai és karbantartási kötelező munkák elvégzésétől, ezek beütemezésétől is függ. Másrészt az óvónők is szülők, akik nyáron szintén szeretnének a saját gyermekeikkel lenni. "Arra is akadt példa, hogy azok a szülők érdeklődtek leginkább a nyári ovi iránt, akik anyasági szabadságukat töltötték" – tette hozzá Oravec.

Vitkó Andrea képviselő közbevetésére, miszerint a karbantartási munkákat augusztusban is el lehet végezni, 2010-ig pedig automatikusan működtek nyáron is az óvodák, a polgármester úgy reagált, igaz, de akkor más volt a gazdasági helyzet, ám év végére akár 30 napnyi szabadsága is összegyűlt az óvónőknek, amelyet aztán – mivel nem tudták ezt kivenni -, ki kellett nekik fizetni. A polgármester szerint a szabadidőközpont nyáron is üzemel, ott is el lehet helyezni a gyerekeket. (A testületi ülés óta a polgármester tárgyalt az óvodák igazgatóival. Ján Oravec hétfőn portálunknak úgy nyilatkozott, bár hivatalos döntés még nincs, folyik az igények felmérése, de egyre biztosabb hogy Párkányban csak július 15-ig lesznek nyitva az óvodák- a szerk. megjegyzése).

Bicikliút, felújítások

Lengyel Attila képviselő azt firtatta, van-e rá mód, hogy a Szent István utcán bicikliutat alakítsanak ki, amely a Fő utcára kötődne? A polgármester szerint nincs, mert a kerékpárosok sávjának kialakítása csak a jelenlegi közlekedő sáv szűkítése árán lenne lehetséges, nem beszélve a parkolóhelyek megszüntetéséről, ez utóbbiról pedig nem lehet szó, lévén az adott szakaszon található a temető is.

A járási közlekedésrendészet szakvéleménye szerint Szlovákiában nincs olyan közlekedési jogszabály amely lehetővé tenné, hogy kitehessék a táblát, miszerint egyirányú útról és szemben közlekedő kerékpárosokról van szó, a bicikliseknek mindenképp önálló, térben is elválasztott sávra lenne szükségük ott, ez pedig az adott körülmények közt nem kivitelezhető.

Képviselői kérdésekre válaszolva Ján Oravec arról is beszámolt, hogy a központi buszpályaudvar melletti volt városi piacot elbontják vagy eladják, de mindenképp felszámolják, a városi sportszervezet takarítógépével pedig május elsejétől hetente egyszer takarítják majd ki a városközpontot. A korzó padjait és pergoláit, valamint a kőbukolatot megjavítják és felújtják. Ugyancsak a turistaidény kezdetéig aktualizálják a körforgalomba vezető utak jelzőtábláit, és betömik az utak kátyúit.

Anyagi helyzet, költségvetés

Az önkormányzat tárgyalt Párkány tavalyi gazdasági eredményeiről és zárszámadásáról is. Ezzel kapcsolatban a képviselők részéről elhangzott, hogy bár a költségvetés kiegyensúlyozott, a város vagyona tavaly mintegy 4 millió euróval csökkent, és több adófajtából illetve bérbeadásból sem sikerült akkora összeget beszedni, mint amennyit a hivatal betervezett.

– A szóban forgó vagyon nem tűnt el, mert ugye részben emeltük az Enerbyt városi házkezelő vagyonalapját kb. 2 millió euró értékben, a Teraszok lakótelepi iskolaépületet pedig átadtuk a szabadidőközpontnak, ennek értéke szintén kb. 2 millió euró. Azt is figyelembe kell venni, hogy Párkány tavaly sok ingatlant eladott, olyanokat is, amelyekben előzőleg bérleti díjat szedett – fejtette ki válaszában a polgármester. Oravec konstatálta, a törvény szerint a város a saját éves költségvetésének 60 százalékáig adósodhat el maximum, Párkánynak viszont nincs komolyabb, saját hitele. Ugyanakkor sok olyan hitelért vállalt garanciát, ahol telkekkel kezeskedik, például a Vadas fürdő esetében a Thermál Szállóra vállaltak garanciát, 1 millió 300 ezer euró értékben. Ez pedig értelemszerűen behatárolja a saját kölcsönök felvételét is.

A városháza épp ezért a következő ülésen javasolni fogja, hogy a szóban forgó telkeket delimitálják a Vadas városi Kft. vagyonába, miáltal a városnak jóval nagyobb mozgástere nyílik saját kölcsön felvételére. Oravec szerint a további gondokat az is okozza, hogy a város bevételei nem gyarapodnak olyan iramban, mint amilyen mértékben nőnek a városi intézmények működtetési költségei. – Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a kilencvenes évek elején még jóval kevesebb intézményről voltunk kötelesek gondoskodni, és akkor még a költségvetés 30-33 százalékát tudtuk évente beruházásokra, fejlesztésekre fordítani. Ma már 14 intézményt kell Párkánynak támogatnia, és csak az éves keretünk 15-16 százalékát tudjuk fejlesztésre szánni – taglalta az összefüggéseket a polgármester. Szerinte a júliusi ülés vízválasztó lesz az anyagi helyzet szempontjából, mert akkor már tudni fogják, mekkora hitelt vehetnek fel a Nánai út felújítására, és nagyjából azt is, hogy a kritikus, május-júniusi hónapokban mekkora összegben téríti vissza a részadókat az államkassza. Oravec hozzátette: a városi adókat sem lehet komolyabban emelni, mert a régióban nagy a munkanélküliség, és egyre több lakosnak okoz nehézséget a lakbér- és rezsiköltség fizetése is.

Könyvtárköltözés szeptember végéig

A képviselő-testület döntött arról, hogy a Convertis cégnek a város eladja a kért telekrészt, valamint arról is, hogy a városi könyvtár szeptember 30-ig költözik fel a városközpontból a Teraszok lakótelepi iskolaépületbe. Az önkormányzat a polgármester fizetését havi 2304 euróban szabta meg, ebből 1989 euró a központilag, törvény által meghatározott rész. A főellenőr fizetését havi 1541 euróban állapították meg.

Legközelebb július 3-án tanácskozik Párkány önkormányzata.

-buch-