Megkezdte a kétnyelvűsítést a RegioJet

2012. május 14. - 16:46 | Régió

Információs jellegű magyar helységnév-feliratokkal látott el a Komárom-Pozsony vasúti pályaszakaszon néhány állomást, megállót a RegioJet vállalat, amely a pályát az állami vasúttársaságtól bérli.

A szlovák-magyar nyelvű településnevek megjelenése vélhetően annak az igyekezetnek az eredménye, amit civil aktivisták, a szlovákiai magyar sajtó, valamint a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala elnevezésű civil szerveződéseket tömörítő ernyőszervezet fejtettek ki a hatályos kisebbségi nyelvtörvényre hivatkozva.

A Kerekasztal szakértői még februárban, a vonatok indítását megelőzően keresték meg a RegioJet vállalat igazgatóját és tulajdonosát, részletes statisztikai kimutatásokat és érveket szolgáltatva ahhoz, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően kétnyelvűsítsék a társaság tulajdonában álló szerelvények beltéri feliratait, valamint a RegioJet közvetlen gondozásába tartozó megállókat.

A napokban a szóban forgó pályaszakasz négy megállóján (Nagypaka, Kispaka, Nagyabony, Szentmihályfa) olvasható magyarul is helységnevek, és remélhetőleg tovább bővül a sor.

(para/ujszo.com)