Két új Ipoly-hídra adta áldását Nyitra-megye

2012. május 15. - 14:12 | Régió

A két híd megépítéséhez az unió határon átnyúló együttműködési alapjai jelentik a pénzügyi hátteret.

Az államközi szerződést még február 27-én kötötte meg Szlovákia és Magyarország Pozsonyban. A megyei képviselők most ezeket a szerződéseket hagyták jóvá, illetve egy sor az építkezéshez szükséges közmű áthelyezéséről is döntöttek.

Az egyes hidak megépítésének költségei a tervezet szerint elérik az 5 millió eurót. Ennek 85% az uniós alapokból, 10%-a a két állam költségvetéséből, az érintett megyei önkormányzatokra pedig a maradék 5% finanszírozása hárul.

Nyitra megye hozzájárult a kivitelezési tervek költségeihez is. Milan Belica, Nyitra megye elnöke szerint az előkészítési-jóváhagyási folyamat nagyon lassú. Szerinte a hidak akár már állhatnának is, ha egy kicsit dinamikusabb a tempó.

Az első híd az újvári járásbeli Helemba és Ipolydamásdot köti majd össze – ez 106 méter hosszú és 14,3 méter széles lesz. Az eredeti hidat a jeges ár semmisítette meg 2000-ben. A másik híd a lévai járásbeli Ipolypásztó és Vámosmikola közt lesz – 92,2 méter hosszan és 12,3 méter szélesen ível majd át az Ipolyon. Mindkét hídon keresztül lesz nemzetközi teherforgalom is 12 tonna maximális teherbírással rendelkező járművek részére.

- sita/para -