Megkezdődött a turistaszezon a szlovák barlangokban

2012. május 17. - 17:59 | Régió

Megkezdődött a barlanglátogatások idei turisztikai évada Szlovákiában, miután az utolsó három - eddig zárva tartott - barlangot is megnyitotta a látogatók előtt a Szlovák Barlangfelügyelet (SSJ).

Szlovákiában 44 - az ország legjelentősebb természeti örökségét képező - barlangot tartanak nyilván. Ezek közül 12 a nagyközönség számára is látogatható. Nagy részük egész éven át nyitva tart, ám hármat - a Demenovai-jégbarlangot, a Dobsinai-jégbarlangot és a Harmaneci-barlangot - csak a turistaszezon kezdetekor, május közepén nyitnak meg.

Az idei év első négy hónapjában közel 32 ezren látogattak el a szlovákiai barlangok valamelyikébe. Ez ötezer látogatóval volt kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Lubica Nudzíková, a Szlovák Barlangfelügyelet munkatársa szerint ez nem az érdeklődés hiányának, hanem a jól sikerült téli szezonnak tudható be, ugyanis jó hóviszonyok esetén kevesebb turista szervez olyan kiegészítő programot, mint amilyennek a barlanglátogatás számít.

Szlovák Barlangfelügyelet által közölt adatokból kitűnik, hogy a belépők árai a tavalyi árakhoz képest az összes szlovákiai barlangban változatlanok maradtak, vagyis a legolcsóbb gyerekbelépők ára az idén is 2 eurótól kezdődik, a legdrágább felnőttjegy pedig 14 euróba kerül. Árváltoztatás tehát nem, másrészt viszont több újítás várja az idei szezonban azokat, akik a szlovákiai barlangok valamelyikének meglátogatása mellett döntenek. A Harmaneci barlangban például új biztonsági elemeket és környezetbarát világítást telepítettek, a Bélai barlang - a Tátra egyetlen turisták számára is nyitott barlangja - pedig a közönség előtti megnyitásának 130. évfordulóját ünnepli az idén.

(MTI)

Címkék: barlang, turizmus