REKORDHIDEG: -9,4 fok Konyhában

2012. május 18. - 14:52 | Régió

Pénteken reggel Szlovákia több településén rekordokat döntött a hideg idő.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet állomása a konyhai (Kuchyňa - Malackai járás) reptéren 5 cm-vel a föld fölött -9,4 fokot mért. Némely helyeken még két méterrel a talajszint felett is mínusz fokot mértek. Az intézet közölte, hogy állomásaik közül a konyhai reptéren kívül Holicson, a nyitrai reptéren, Gyűgyön (Dudince), Pöstyénben, Stubnyafürdőn (Turčianske Teplice), és további északi településeken mértek negatív hőmérsékletet két méteres magasságban.

A talajszint felett két méterrel történ mérések mínuszos hőmérsékleti eredményei május 18-ára egyébként rekordot is jelentett. A konyhai reptéren mért -2,5 fok két méteres magasságban mintegy 5 okkal döntötte meg az eddigi rekordot (2.6) ezen a napon.

Még ezeknél is alacsonyabb volt viszont a hőmérséklet 5 cm-vel a talajszint felett több helyen is. Az említett konyhai reptér melleg Ógyallán -6,3, Gyűgyön -6,7, Alsóricsón (Dolný Hričov) -5,5, Csacán -6,5, a Csorba-tónál -7,6 fokot mértek. Ógyallán az eddigi rekord ezen a napon a talaj mentén -3 fok volt, mait még 1952-ben mértek.

SITA/para

Címkék: időjárás, hideg idő