Tucatnyi önkéntes csapat mutatta meg, hogyan is oltották a tüzet elődeink

2012. május 19. - 21:24 | Régió

SOMORJA – A város és a helyi önkéntes tűzoltó testület szervezésében az érdeklődők kétnapos nagyszabású akció keretén belül tekinthették meg az akár egy évszázaddal ezelőtt alkalmazott technikákat.

Pénteken a somorjai tűzoltószertárnál lehetett megnézni a régi kézi és motoros fecskendőket, tartály- és létrás autókat. Szombaton pedig a régió több településéről érkező önkéntes tűzoltó testületek mutatták be a nagyérdeműnek, hogyan is használták egykor ezeket a technikákat, amelyek szinte egytől egyig mind a mai napig bevethetőek, még ha akad is köztük néhány múzeumi darab is.

Somorja főterén vonult végig a tucatnyi terepjáró és tűzoltóautó, nagyszámú közönség volt kíváncsi az attraktív bemutatóra.

A dunacsúni, a felsőjányoki, a bősi, a dercsikai, az oroszvári (Rusovce), a bacsfai, a csukárpakai, a vásárúti, az alsójányoki, a macházai, a nagymagyari, somorjai, vajkai, az illésházai, a járflaui (Jarovce) önkéntes csapatok bemutatták kézi fecskendőiket, amelyek többségét még a 19. században gyártották. Az eseményen részt vett a csicsói, királyfiakarcsai és a tejfalui csapat is. Sorra vonultak fel a 19. és a 20. században alkalmazott technikák, amelyekről talán beszédesebb a képriportunk, amelyet hamarosan csatolunk.

-para-