ÚJ REKORD: Közel 31 méterre nyúlt a réteskígyó!

2012. május 19. - 22:31 | Régió

VÁSÁRÚT – Hatodik alkalommal került megrendezésre a Réteshúzó Fesztivál, Bugár Krisztina csapatának sikerült megdöntenie a szlovák rekordot.

A fesztiválra már délelőtt megérkeztek a csapatok. Összesen 15 csapat vett részt a versenyen. Király Gabriellától megtudtuk, hogy Vásárútról több csapat is érkezett, ahogy Nagymegyerről is, de jelen voltak a somorjaiak, kisudvarnokiak, nyárasdiak, csallóközkürtiek, három csapat Győrből, és egy Vásárút testvérközségéből, Bőnyből. Három kategóriát határoztak meg a rétesek közt, a túrósok közt idén nem határozták meg, hogy sós vagy édes legyen, és az almás rétest us azzal ízesítették a csapatok, amivel csak szerették volna.

A harmadik kategóriában a szabadon választott ízesítésű rétesek versengtek, ezek közt számos ínycsiklandó ízkombinációt fedezhettünk fel, akadt körtés, sárgarépás-almás, pudingos-meggyes, meggyes-körtés, kandírozott gyömbérrel, gombás-sonkás, csokis-epres, currys csirkés, mézeskalácsos, körtés-rebarbarás és juhsajtos-kapros is. A csapatok másfél órát kaptak, végül a Gianni Annoni vezette zsűri a bőnyi csapat által készített finomságokat választotta ki győztesként.

A csapatok versenye után délután már a Bugár Krisztina vezette pékség is gyúrta a rétestésztát, hogy aztán a nap csúcspontjaként, kb. fél öt körül megkíséreljék az eddigi rekord megdöntését. Tavaly 25,78 méterre nyúlt a vásárúti réteskígyó, ami néhány méterrel elmaradt az egy évvel korábbi 28,38 métertől, de azt nem jegyezték be szlovák rekordként, míg a tavalyit igen. Nos, idén 30 méter volt a kitűzött cél, és a lányok nagy hévvel vágtak neki, hogy a tavalyi rekordból történelem legyen. Némi feszültség azért ezúttal is akadt ugyanis már az elején úgy tűnt, hogy túlságosan is tapad a rétestészta.

Az apróbb gondokon való felülkerekedésben segített a népes közönség is, tavalyhoz hasonlóan eljött buzdítani Bugár Béla, Érsek Árpád, Csicsai Gábor és Nagy József a Híd párt képviseletében, de jelen volt Fekete László erősportoló is.

Végül majdnem, hogy nem volt elegendő a felállított asztalok száma, ugyanis a rétes bőven túlnyúlt a tervezett hosszúságon, és elérte a 30,70 métert, amit azonnal be is jegyeztek szlovák rekordként. Bugár Krisztina és csapata örvendett a sikernek, elmondták, hogy a réteshez 15 kg lisztet, 15 tojást, 8 csipetnyi sót és 10 csipetnyi cukrot használtak fel, amit aztán langyos vízzel bedagasztottak, és 40 percig hagytak pihenni. A töltelékhez főként almát (42 kg) és diót (29 kg) használtak. "Tizenketten húztuk a rétest. A felénél azt gondoltam, hogy nem lesz belőle semmi, mert a közepénél kissé leragadt, de hál' Istennek sikerült kinyújtani. Az elején reméltem, hogy a 28 méterig eljutunk, de a 30,70 méter óriási öröm" - nyilatkozta a csapatvezető Bugár Krisztina.

-para-