Zsebből fizetett két öreg szemétszállítóért Rimaszombat polgármestere

2012. június 6. - 12:23 | Régió

A főellenőr által végzett vizsgálat szerint Jozef Šimko polgármester megsértette a város gazdálkodásra vonatkozó szabályait, amikor is Németországban két használt szemétgyűjtő autót vett 20 ezer euróért.

A haszongépjárműveket ráadásul abban az időszakban vette meg, amikor a város költségvetési provizóriummal működött – azaz nem volt elfogadott költségvetése. A városvezető 25 ezer eurót vett fel a pénztárból, majd kiutazott Németországba. Itt egy MAN és egy Mercedes típusú szemétgyűjtő autót vásárolt készpénzen – átlagosan 9 990 euróért. Az egyes járművekre fordított anyagiak azonban ennél magasabbak voltak – a 13,5 ezer euróban ugyanis már az autópályadíjak, az üzemanyag-költség, a vizsgák és a tolmácsdíj is benne foglaltatnak. Az ellenőr azt is megállapította, hogy a járművek egyike még 1995-ben lett forgalomba állítva – Jozef Šimko polgármester tehát nem a kocsi valós koráról informálta a képviselőket.

A várostyák egyike szerint a vizsgálat felesleges volt, mivel a szabálysértés annyira nyilvánvaló volt. A képviselő-testület később dönt a lehetséges lépésekről. Az alpolgármester, Rigó László szerint bár egyértelmű a szabályszegés, mégis megérti a polgármestert, aki a kommunális hulladék jelentette probléma miatt időzavarba került. Rigó szerint havonta legalább egymillió egykori szlovák koronának megfelelő összeget takaríthatnak majd meg.

Rimaszombat városa nem hosszabbította meg a szerződését a Brantner Gemer vállalattal, mely korábban a hulladékszállítást végezte a gömöri városban.

A következő képviselő-testületi ülésre június 19-én kerül sor, amikor is többek közt Rimaszombat költségvetésével is foglalkoznak majd, mely a mai napig nincs jóváhagyva.

- sita/para -