Betonelemekkel zárták körbe a szeredi romatelepet

Betonelemekkel kerítette körbe a helyi romatelepet, a közeljövőben pedig az egyik kapu lezárását is tervezi a délnyugat-szlovákiai Szered város önkormányzata - írta az Új Szó.

Az intézkedést az önkormányzat szerint - jobb megoldás híján - a telep lakóit érő egyre több kifogás, panasz miatt hozta meg a település.

A romatelepen - amelyet az egykori cukorgyár jutányos áron eladott lakásai képeznek - mintegy kétszázan laknak. A település többi - a környéken lakó - polgárával támadó mind gyakoribb konfliktusok mögött a lap szerint a felhalmozódó szemét és a helyi romák "drogokkal való üzérkedése" áll.

A település polgármestere azt állítja: a lépést egyeztették a helyi romák képviselőivel, ám az ott lakók mégis nehezményezik a korlátozást.

"Az állandó panaszok és a szemét miatt döntöttünk a kapu teljes beépítése mellett. Ezt a lépést a romák képviselőivel, a vajdával és a házak alatt található telek tulajdonosával, a cukorgyárral is egyeztettük. Megbeszéltük, hogy a szeméttároló konténert bevisszük a telepre, a szemetet onnan hordják majd ki" - magyarázta a helyzetet az Új Szónak Martin Tomčáni, Szered polgármestere.

Bár a lépést a környéken lakó nem romák egy része üdvözli, a telep lakóinak véleménye, úgy tűnik, ezzel ellentétes. Egyikük a napilap riporterének azt nyilatkozta, hogy őket senki nem kérdezte meg a lépésről, és azt rasszista indíttatásúnak tartják.

MTI/para