Pozsonyeperjesiek és somorjaiak a legügyesebb életmentő gyerekek

2012. június 7. - 16:43 | Régió

DUNASZERDAHELY – A Max bevásárlóközpontban tartották meg ismét a fiatal életmentők versenyét, amelyre 8 iskola küldött összesen 15 csapatot a járásból.

A megmérettetést évről évre a vöröskereszt dunaszerdahelyi alapszervezete rendezi meg, ezúttal csütörtök délután került rá sor, mégpedig a bevásárlóközpont több pontján.

A verseny hagyományosan két kategóriára oszlik, a DMZ I-es szinten az alsó tagozatos (3-5. osztályos) diákok mérkőznek, míg a II-es szinten a felső tagozatosok, illetve a nyolcosztályos gimnáziumok első két évfolyamának tanoncai.

A versenyre ismét küldött csapatot az ekecsi Egyesített Alapiskola, és nem is szerepeltek rosszul, ugyanis tízből a harmadik helyezést érték el az idősebb diákok között.

A csapatoknak több területen kellett megmutatniuk tudásukat. Bizonyítaniuk kellett ismereteiket a Vöröskereszt és a Vörös Félhold szervezetekről, illetve egészségügyi témákban is. A verseny gyakorlati részében pedig különböző vészhelyzetekben kellett elsősegélyt nyújtaniuk. Ezek közé tartozik az eszméletvesztés, az alsó végtag nyílt törése, az alkaron lévő mély, erősen vérző seb ellátása, orrvérzés, fejsérülés enyhe vérzéssel. Mindez úgy nézett ki, hogy egy kiválasztott csapattagon imitálták az adott eset ellátását, közben szóban „tudósítottak”, eszméletvesztésnél pedig egy speciális próbababán végezték el a mesterséges lélegeztetést.

Az ekecsi egyesített iskola mellett jelen volt két csapatával a helyi Arany János Alapiskola, a pozsonyeperjesi alapiskola, a somorjai Korvin Mátyás, illetve Bél Mátyás Alapiskola, a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola, a nagyszarvai alapiskola, Dunaszerdahelyről pedig a Smetana ligeti alapiskola, illetve a Szabadidőközpont közös csapata.

Az idősebb diákok között végül a két somorjai alapiskola végzett az élen, első helyen a Korvin Mátyás, második helyen pedig a Bél Mátyás Alapiskola. A bronzérmes a már említett Egyesített Alapiskola lett. A fiatalabb diákok versenyében pedig a pozsonyeperjesi kisdiákok voltak a legügyesebbek az összesítésben, míg az ekecsi Arany János Alapiskola B, illetve A csapata végzett a második, illetve harmadik helyén.

Nagy Dása, a dunaszerdahelyi vöröskereszt igazgatónője elmondása szerint a gyerekek saját anyanyelvükön teljesíthették az egyes feladatokat.

-para-