Befalazták a romatelep kijáratát

SZERED – A város utasítására befalazták a romák által lakott, betonfallal körbevett terület egyik kijáratát. Így már csak egy maradt…

Szered azzal indokolta a lépést, hogy a romák sokat szemetelnek a környéken és nem fizetnek szemétdíjat sem. A romák viszont arra figyelmeztetnek, hogy ezzel szükség esetén korlátozva van a mentőautók bejutása a területre. Közölték azt is, hogy egy másik bejárat nélkül raboknak érzik magukat.

Martin Tomčányi polgármester közölte, hogy a nagyobb biztonság és rend érdekében kellett így cselekedniük. A közelben járók rendszerint a trágárságra, a szemétre és a rendetlenségre panaszkodtak. A polgármester úgy nyilatkozott a Pravdának, hogy a telepen belül elhelyeznek egy nagy kapacitású konténert a szemétre, amelyet csak akkor szállítanak el, ha azt az ott élők kifizetik. Ha pedig nem lesz rá pénzük, akkor azt kiválthatják közmunkával is, például ha felsöprik az utcát.

A város állítása szerint a kijárat befalazásáról egyeztettek a Vajdával, aki azt jóváhagyta. A Pravdának azt mondta, nem volt más lehetősége.

A befalazott hátsó bejárat mellett él a 16 éves Júlia Lakatošová, akihez szívproblémái miatt saját elmondása szerint gyakran jár ki a mentő. „Hajlandó lettem volna fizetni a hátsó bejáratért, de engem senki nem kérdezett meg, csak hozták a betonlapokat meg a téglát. Ez rasszizmus” – mondta.

A telepen élő romák tulajdonában vannak az ottani épületek, de maga a telek nem. A szeredi cukorgyáré a terület, az viszont bérleti díjat nem szed, és nem gondolkodnak egyelőre a telek rendezésén sem.

SITA/para