Ismét hallatott magáról a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom

2012. június 17. - 19:17 | Régió

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia civil mozgalom aktivistái a hétvégén önerőből felújították a legalább húsz éve katasztrofális állapotban lévő ekeli vasúti megállót. Az épület a belső tatarozás mellett kívülről is rendbe hozták.

"A több évtizede elhanyagolt, illemhelynek használt és az utasok életét és egészségét veszélyeztető mértékig romos állapotban lévő épületet 20 önkéntes 3 nap munkájával kitakarította, bevakolta és befestette. Körülötte lekaszáltuk a füvet, páfrányt és muskátlit ültettünk, és egy padot és egy órát is elhelyeztünk, hogy az utasok hétköznapjait egy kicsivel kellemesebbé tegyük" - áll a mozgalom sajtónyilatkozatában.

Az aktivisták az épületen egy szlovák és egy magyar nyelvű menetrendet helyeztek el, a hivatalos szlovák állomásnév-tábla („Okoličná na Ostrove“) alá elhelyezték annak magyar nyelvű fordítását („Ekel”) tartalmazó információs táblát, valamint az állomás történetét bemutató kétnyelvű tájékoztató táblát is felállították. Ezzel az ekeli lett az ország első kétnyelvű vasúti megállója.

"A feliratok elhelyezése összhangban van a hatályos törvényi előírásokkal, melyek a vasúti megállókon megengedik minden államnyelvű szöveg kisebbségi nyelvű fordításának feltüntetését (184/1999 sz. kisebbségi nyelvhasználati törvény § 4 (6) bek., illetve 270/1995 sz. államnyelvről szóló törvény § 8 (6) bekezdés). Ezért bízunk benne, hogy azok nem kerülnek eltávolításra. A kétnyelvű feliratok senkit nem veszélyeztetnek, senki jogait nem korlátozzák. A magyar anyanyelvű utasok számára viszont fontos, hogy a vasút az ő nyelvükön is kommunikáljon velük." - tájékoztat a Kétnyelvű Dél-Szlovákia.

- Kétnyelvű Dél-Szlovákia/para -