Csallóköz: Korai aratás és alacsony hektárhozam a kedvezőtlen időjárás miatt

2012. június 26. - 16:04 | Régió

Az előző évekhez képest két héttel előbb kezdődött az aratás a Csallóközben. A rendkívül száraz időjárás és a nagy hőség miatt előbb értek meg a gabonafélék.

Az első eredmények nagyon alacsony hektárhozamra utalnak - közölte a TASR hírügynökséggel Patasi Ilona, a Szlovák Mezőgazdasági Kamara dunaszerdahelyi vezetője.

"A Felső-Csallóközben mindig hamarabb kezdődik az aratás, mint a Dunaszerdahelyi járás többi részében, de most még korábban vette kezdetét. Ebben a térségben a kavicsos-homokos földnek több nedvességre van szüksége, itt az átlagos hektárhozam jelenleg 1,4 tonna" - nyilatkozta Patasi Ilona. Az előző években ebben a régióban 3 tonna körüli volt a hektárhozam.

Patasi Ilona figyelmezteti a gazdálkodókat, hogy semmiképp se adják el átlag alatti áron a termést. "A repce esetében a 2011-es évhez hasonlóan 2,5 tonnás hektárhozam lett volna ideális, várakozásainkkal ellentétben azonban 50 százalékkal kevesebb lesz az idei termés" - nyilatkozta a mezőgazdasági kamara dunaszerdahelyi vezetője. Elmondása szerint 500 euró/tonnánál alacsonyabb áron nem szabad értékesíteni a repcét, a búza esetében 200 euró/tonna az ideális ár. Az árak ez alá szerinte nem csúszhatnak, mivel nem csak Szlovákiában, de Európában is hiány van a gabonafélékből.

A kukoricának sem tett jót a nagyon száraz időjárás, és már jégeső is volt. Az utóbbi napok esői már későn jöttek, nem segítenek jelentős mértékben a termésen.

Felkúszhat a bolti ár

A nem ideális időjárás miatt nagy valószínűséggel a bolti árak is emelkedhetnek. A kevés árpa a sör árát verheti fel, valamint 10-15 százalékos drágulások várhatóak a búza miatt is.

Nehéz helyzetben lehetnek a mezőgazdászok is, az alacsony hektárhozam miatt előfordulhat, hogy támogatás nélkül nem tudják folytatni tevékenységüket. "Sokaknak fel kell készülniük a válsághelyzetre, hogy kedvezően tudjanak kijönni az idei szezonból" - mondta Patasi Ilona.

(tasr/parameter)