Babamentő fészket adtak át a dunaszerdahelyi kórháznál

2012. június 28. - 18:17 | Régió

DUNASZERDAHELY – A járási kórház főbejáratánál csütörtökön nyitották meg az első babamentő fészket a Csallóközben.

Babamentő fészket adtak át a dunaszerdahelyi kórháznál

Országszerte az Esélyt a nem kívánt gyermekeknek (Šanca pre nechcených) polgári társulás kezdeményezi ehhez hasonló inkubátorok létesítését az egyes kórházaknál, hogy esélyt adjon az életre azon újszülötteknek, akiket valamilyen oknál fogva nem tudják megtartani, felnevelni. A babamentő fészkeknél névtelenül és ingyenesen hagyhatók biztonságban a hat hétnél nem idősebb újszülöttek.

Szlovákia szerte eddig 16 babamentő fészket hoztak létre a tervezett húszból, a dunaszerdahelyi kórháznál kialakított inkubátor az utolsó négy egyike, és az egyetlen a régiónkban – közölte Anna Ghannamová, a társulás elnöke.

A szponzorok képviselői, Hájos Zoltán, Anna Ghannamová, Horváth Zoltán, illetve az egyházak képviselői

A fészek keresztelőjén részt vett Horváth Zoltán, a kórház igazgatója, aki elmondta, hogy a mai átadó is része a nyolcéves projektnek, amelynek célja, hogy az újszülötteknek a lehető legmegfelelőbb és legbiztonságosabb körülményeket biztosítsák. Ennek a projektnek a részeként újult meg 2004-ben a szülészosztály, majd két évvel később az újszülött osztály, és ennek eredménye az is, hogy 2008-ban az intézmény elnyerte a bababarát kórház kitüntetést. „Bízom benne, hogy a babamentő fészek azt a célt fogja szolgálni, amiért létrejött, és ha akár csak egy életet is megmentünk vele, akkor a fáradozásaink nem voltak hiába” – fejtette ki.

Hasonlóképp üdvözölte a babamentő fészek létrehozását Hájos Zoltán, aki hangsúlyozta, hogy a városi önkormányzat, valamint a tulajdonában lévő Thermalpark részvénytársaság is financiálisan támogatta ennek létrejöttét. „A fészek megalapozottságát abban látom, hogy a régiónkban is szociális feszültség keletkezik a munkahelyek elvesztése által. Emlékeztetnék, hogy a bársonyos forradalom után a legfejlettebb régiók közé tartoztunk, 20 év elteltével viszont sajnos lemaradtunk, és nem áll a kormány szándékában közbelépni. A pénzhiány miatt feszültség alakul ki a családokban, és kérdésessé válik egy újszülött felnevelése. A babamentő fészek nem egy jó megoldás, de egy lehetőség egy élet megmentésére” – szögezte le.

Anna Ghannamová megköszönte az igazgató, a város, a magánszponzorok és az egyházak támogatását. Elmondta, hogy 2004 óta alakítanak ki inkubátorokat, eddig összesen 36 újszülöttet helyeztek el bennük, a legutóbbit épp tegnapelőtt Zsolnán. „Azt kívánnám, hogy soha egyetlen gyermek se kerüljön ebbe a fészekbe, mert a legjobb volna, ha az édesanyja és édesapja karjaiban maradhatna. Sajnos azonban nem egy ideális világban élünk, és vannak olyan helyzetek, amikor a fészekre szükség van” – emlékeztetett.

-para-