Anyanyelv-használati útmutatókat kapnak a komáromi hivatalok

2012. július 3. - 12:58 | Régió

Anyanyelvhasználati útmutatókat juttatnak el a héten a komáromi hivatalokba az Anyanyelvünkért polgári társulás aktivistái - tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját Cúth Csaba, a civil szervezet vezetője kedden.

A Nyelvi jogok Szlovákiában című anyanyelvhasználati útmutató aktualizált kiadványát még márciusban jelentette meg a Fórum Kisebbségkutató Intézet. Ezt a polgári társulás aktivistái azért éppen most juttatják el a hivatalokba, mivel a kisebbségi nyelvhasználati törvény néhány - tavaly elfogadott és az új kiadványban már feltüntetett - módosításának érvényesítésére júliustól van módjuk a polgároknak.

A kiadvány bár a hivatalnokoknak is segítséget nyújthat, elsősorban a lakosság tájékoztatására szolgál és az illetékes hivatalokban is hozzáférhető lesz. "Nem akarunk állami feladatokat ellátni, ami a hivatalnokok tájékoztatását illeti, az elsősorban az állam feladata, a kezdeményezés a polgárokat szolgálja" - szögezte le Cúth Csaba.

A nyelvhasználati szabályok aktuális jogállapotát tükröző kiadvány ahhoz nyújt támpontot a szlovákiai magyaroknak, hogy könnyebben áttekinthessék a gyakorlatban: hol, mikor és milyen körülmények között használhatják anyanyelvüket a hivatalokban. A júliustól érvényesíthető módosítások sorában a kiadvány többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy az illetékes hivatalok pénzbírság terhe alatt kötelesek kétnyelvűen kiadni a születési, házassági, halotti anyakönyvi kivonatokat, engedélyeket, rendelkezéseket, valamint a közigazgatási szerv saját hatáskörében kiadott űrlapokat is.

mti/para