Szükségesnek tartják az önkéntes tűzoltótestületet

2012. július 7. - 12:56 | Régió

NAGYMEGYER - Az önkéntes tűzoltótestület újraélesztésének szándékával zajlott találkozó pénteken, a helyi tűzoltóállomás épületében. A járási önkéntes tűzoltószervezet dunaszerdahelyi titkárságán ugyan harmincöt névvel van nyilvántartva a nagymegyeriek önkéntes tűzoltótestülete, de az valójában már hosszú évek óta nem működik a csallóközi városban.

Az informatív megbeszélésen a meghívott civil személyeken és hivatásos, valamint nyugalmazott tűzoltókon kívül ott volt Néveri Sándor polgármester, Magyarics János helyi tűzoltóparancsnok, továbbá Ürge Lajos is, a somorjai önkéntes tűzoltók parancsnoka, hivatásos tűzoltó, aki tájékoztatta a jelenlévőket a nagymegyeri önkéntes testület újraélesztésének törvényi rendelkezéseiről, tevékenységi lehetőségeiről.

A megbeszélés végén a részvevők kinyilvánították azon szándékukat, hogy fontosnak tartják az önkéntes tűzoltótestület felélesztését, működésének újraindítását Nagymegyeren, és ezt megerősítendő tizenegyen azonnal ki is töltötték a belépési nyilatkozatot, köztük a polgármester és a tűzoltóállomás parancsnoka.

Az önkéntes testület körüli kérdések tisztázását követően még a nyár folyamán újabb találkozóra gyűlnek össze, mely Néveri Sándor szavai szerint akár már közgyűlés is lehetne, hogy megtehessék a következő jogi lépéseket. Egyébként az egész akció kezdeményezője a szilasi Csápai Niki volt, aki a Zsolnai Egyetem mentőszolgálatokkal kapcsolatos szakán tanul, ahol be kellett mutatnia a lakhelye környezetében működő önkéntes tűzoltótestületeket. Ekkor szembesült a ténnyel, hogy Nagymegyeren jelenleg nem működik ilyen, pedig a szomszédos Szilason, illetve a városhoz közeli más településeken aktívak ezek a szervezetek. Ezért döntött úgy, utánajár a dolgoknak, aminek végső soron ez a tegnapi találkozó lett az eredménye.

Kovács Zoltán