Ammóniaszivárgás miatt kellett evakuálni a lakóházat

2012. július 30. - 10:02 | Régió

GALÁNTA – Szombaton délután riasztották a tűzoltókat egy galántai lakóházhoz, ahol a bejelentés szerint ismeretlen, de erős bűzt árasztó kémiai anyag szivárgott.

A tűzoltók délután fél ötkor kivonultak a helyszínre, ahol egy kétfős csoport légzőkészülékkel hatolt be a lakóházba. A kilencemeletes lakóházat végigjárták, a második emelettől felfele magas koncentrációban volt jelen a levegőben az ammónia. A 2-5. emeletek között 3-4 ppm, a 6-on 5 ppm, a 8-9. emeleteken pedig 8 ppm koncentrációt mértek.

Mivel az ammónia ilyen mértékű koncentrációja káros az emberi szervezetre, a tűzoltók a rendőrséget, valamint a mentőket is a helyszínre riasztották, velük együttműködve pedig megkezdték a lakóház kiürítését. Tájékoztatták a Szlovák Gázműveket és a Villamosműveket is, ők pedig két szakembert küldtek a helyszínre.

Mindeközben kiszellőztettek a lépcsőházban. Este fél kilenc előtt már elhárult a veszély, ugyanis a szakemberek mérései szerint már nem volt ammónia a levegőben. A lakosok visszatérhettek otthonaikba. A rendőrség és a gázművek szakemberei még leellenőrizték az összes lakást és a gázzal működő berendezéseket.

-para-