Luník IX: Tartálykocsikkal hordják az ivóvizet, visszavonásig...

2012. augusztus 2. - 12:30 | Régió

Miután a kassai lakáskezelő vállalat úgy döntött, hogy a tönkretett csővezetékek és a hatalmas mennyiségű elfolyó víz miatt mintegy 400 háztartásban elzárja a vizet, szerda reggel megérkezett az első, 11,5 ezer liter kapacitású tartálykocsi a Luník IX lakótelepre.

A ciszternás kocsi körül a rendre a városi rendőrség egysége ügyelt. Amint megérkezett, tucatnyi felnőtt és gyerek jelent meg körülötte különböző edényekkel, lavórokkal, üvegekkel, némelyikük egyenesen gyerekkáddal hordta el a vizet.

Akadtak néhányan, akik bírálták ezt a módszert és beszólogattak, hogy ez nem lesz elég, mivel szükségük van vízre a gyerekek mosdatásához, mosáshoz is.

"Meghalunk a víz nélkül, miért veszik el tőlünk" - jelentette ki egy idősebb hölgy. "Meleg vizünk nem volt, most már hideg sincs. Majd meglátják, milyen bűz és sárgaság lesz itt" - folytatta.

A Kelet-Szlovákiai Vízművek közölte, hogy a tartálykocsit a lakáskezelő cég rendelte. Egy tartálykocsi víz ára 145,57 euró adóval együtt.

A víz leállítása egészen addig eltart, amíg a lakáskezelő fel nem méri a csővezetékekben keletkezett károkat, és nem biztosítja azok javítását. Ivóvizet egész héten minden nap 7.30 és 8.30 között szállítanak a telepre. A városvezetés szóvivője közölte, hogy hasonlóképp, mint eddig, fizetnek majd a lakosok az ivóvízért, csak annak biztosítása történik más módon.

A Luník IX lakótelep tartozása az ivóvízért idén június végével elérte a 2,3 millió eurót.

SME/para

Címkék: romák, Luník IX